Groningse actievoerder aangehouden op gasterrein NAM

De actiegroep Schokkend Groningen heeft vanmiddag naar eigen zeggen een gaswinlocatie ‘bezet’ van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in ‘t Zandt. De politie liet aan persbureau Novum weten dat zich op het terrein zelf één actievoerder bevond. Die is inmiddels aangehouden.

Hekken bij een woning in 't Zandt, afgelopen november. De woning was beschadigd door eerdere aardbevingen en het was niet zeker of het gebouw een volgende schok zou overleven.
Hekken bij een woning in 't Zandt, afgelopen november. De woning was beschadigd door eerdere aardbevingen en het was niet zeker of het gebouw een volgende schok zou overleven. Foto ANP / Vincent Jannink

De actiegroep Schokkend Groningen heeft vanmiddag naar eigen zeggen een gaswinlocatie ‘bezet’ van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in ’t Zandt. De politie liet aan persbureau Novum weten dat zich op het terrein zelf één actievoerder bevond. Die is inmiddels aangehouden.

De actiegroep eist het terrein op ‘door en voor’ de Groningers, meldt persbureau Novum. Buiten het hek staan volgens een woordvoerder van Schokkend Groningen nog zo’n tien actievoerders. Zij zijn boos over de (gevolgen van) gaswinning in Groningen en het gebrek aan werkgelegenheid. Volgens onze verslaggever Wubby Luyendijk voeren ze sinds 1 januari dagelijks actie met lawaaidemonstraties.

Op een foto van de actiegroep op Twitter is één persoon op het terrein te zien met achter hem een fiets.

De actiegroep wist naar eigen zeggen een deur open te krijgen om op het terrein te komen. De politie meldt dat ze bij het terrein in de gemeente Loppersum, in het noordoosten van Groningen, geen vernielingen heeft aangetroffen.

Een politiewoordvoerder laat aan Novum weten dat er contact is met de actiegroep en dat overlegd wordt met de NAM over wat er moet gebeuren. Schokkend Groningen roept Groningers op ook naar ’t Zandt te komen.

Twitter avatar SchokkendGronin Schokkend-Groningen Politie doet nogal kinderachtig. We hebben hulp nodig! http://t.co/hMGSrhgpSb

De winning van aardgas in Groningen wekt in toenemende mate wrevel vanwege de problemen die ze veroorzaakt voor de inwoners van de provincie, zoals schade aan woningen door aardbevingen. De actiegroep vindt dat de overheid en de NAM tekortschieten.

“We zijn het zat! Voor alle inwoners die leven in de gaswinningsgebieden van de provincie Groningen. We zijn het wachten beu en eisen onze rechten op.”

De NAM benadrukt dat er snel duidelijkheid moet komen over de toekomst van de aardgaswinning in Groningen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil daar nog deze maand duidelijkheid over bieden.