Chef de mission bezorgd over veiligheid Spelen

Chef de Mission Maurits Hendriks eerder deze maand tijdens de overdracht van het Nederlands olympisch team dat naar Sotsji gaat. Foto ANP / Remko de Waal

Maurits Hendriks is bezorgd over de veiligheid op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji. De chef de mission noemt de situatie na de aanslagen in Rusland in een interview met de nieuwssite nu.nl “zorgelijk”.

Hendriks zegt onder meer in het interview:
“De veiligheid is echt iets waar we op moeten letten. Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland. We willen daar mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt.”

Hendriks heeft zijn zorg over de veiligheid in Sotsji nog niet met de sporters gedeeld.

“Nee, wij moeten ze geruststellen en zorgen dat ze zich veilig voelen.”

Bij twee aanslagen in december vielen in Volgograd in Rusland tientallen doden en gewonden. Rusland heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Meer dan 30.000 politiemensen en militairen zijn in en rond de stad al in staat van paraatheid gebracht. De Spelen gaan op 7 februari van start en duren tot en met de 23e.

Rusland houdt vijf leden verboden organisatie aan

Nos.nl meldt ondertussen vandaag dat de Russische autoriteiten in de aanloop naar de Olympische Winterspelen vijf leden van een verboden organisatie hebben aangehouden. De arrestaties werden verricht in Naltsjik, zo’n 300 kilometer van Sotsji, waar volgende maand het sportfeest wordt gehouden.

Wie de verdachten zijn en tot welke organisatie ze behoren, is niet bekendgemaakt. De vijf zouden afkomstig zijn uit de Noord-Kaukasus, waar verschillende islamitische terreurgroepen hun thuisbasis hebben. De verdachten zouden granaten, munitie en zelfgemaakte bommen met schroot in hun bezit hebben gehad.