Bangkok zet zich schrap voor massale protesten

Demonstranten vandaag in de straten van Bangkok. Foto AP / Apichart Weerawong

Inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok bereiden zich voor op protesten die mogelijk tot de ergste verkeerschaos in tijden zullen leiden. Anti-regeringsdemonstranten hebben aangekondigd morgen de belangrijkste verkeersaders van de stad te zullen bezetten in een poging Bangkok lam te leggen.

De vrees bestaat dat het protest gewelddadig zal verlopen en dat het een militaire coup in de hand werkt, meldt persbureau AP. Ook al heeft de leider van de protestbeweging die de Thaise regering tot aftreden wil dwingen gezegd dat hij niet uit is op een burgeroorlog. De protesten zullen worden gestaakt, als deze dreigen te escaleren, beloofde protestleider Suthep Thaugsuban vandaag in een interview met de krant The Sunday Nation.

De demonstranten willen dat premier Yingluck Shinawatra aftreedt en dat haar regering wordt vervangen door een niet-gekozen interim-regering die hervormingen moet doorvoeren om corruptie te stoppen. Vorige week zeiden de protestleiders dat ze morgen zeven belangrijke verkeersaders van Bangkok, dat toch al bekendstaat om zijn verkeersopstoppingen, willen bezetten. Ook hebben ze gedreigd regeringscomplexen in te nemen. Ze willen Bangkok wekenlang lamleggen, of tot zij hun doel hebben bereikt, aldus de protestleiders.

Sinds november zijn er onlusten in Bangkok. Bij recente demonstraties waren zeker honderdvijftig- tot tweehonderdduizend mensen op de been en geregeld verliepen de protesten gewelddadig. Ten minste acht mensen zijn door de politieke onrust om het leven gekomen.