Atoomakkoord Iran treedt deze maand in werking

Satellietfoto van het Parchin-complex in Iran waarop te zien is dat gebouwen zijn vernietigd, grondwerkzaamheden hebben plaatsgevonden en de omheining is weggehaald.
Satellietfoto van het Parchin-complex in Iran waarop te zien is dat gebouwen zijn vernietigd, grondwerkzaamheden hebben plaatsgevonden en de omheining is weggehaald. Foto AP / ISIS

Het akkoord dat Iran sloot met zes wereldmachten over het omstreden kernprogramma van het land, kan over acht dagen in werking treden. Dat meldt persbureau AP op gezag van Iraanse, Europese en Amerikaanse bronnen. Alle landen die meedoen aan de gesprekken zijn het nu officieel eens met de tussentijdse overeenkomst die in november is bereikt.

De Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken liet voor het weekend al weten dat de tekst van het akkoord was gestuurd naar de zes gesprekspartners - China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. Onder de overeenkomst zouden de economische sancties tegen Iran worden versoepeld.

Inperking uraniumproductie

Iran stemde in november in met een inperking van de productie van laagverrijkt uranium (tot vijf procent). Inspecteurs van atoomagentschap IAEA mogen de nucleaire installaties en centrifuges bovendien controleren om er zeker van te zijn dat Iran zich aan zijn belofte houdt.

De productie van twintig procent verrijkt uranium - geschikt voor verdere verwerking en toepassing in kernwapens- zou onder het akkoord worden stilgelegd. De bestaande voorraad hoogverrijkt uranium moet worden geneutraliseerd.

De economische sancties tegen Iran worden voor een half jaar versoepeld. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

De tussentijdse overeenkomst tussen het Westen en Iran leek jaren ondenkbaar. De diplomatieke doorbraak had 34 jaar op zich laten wachten. Bekijk hier het filmpje van de NOS:

Reacties akkoord

De buitenlandcoördinator van de Europese Unie Catherine Ashton prijst het akkoord. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak van een “cruciale stap voorwaarts”. Ook zijn Amerikaanse collega John Kerry is positief gestemd, maar zei ook dat goed moet worden opgelet of Iran zich aan de afspraken houdt.