‘Actievoerder Schokkend Groningen vrij’ - acties gaan door

Actievoerder John Lanting wilde zo lang mogelijk op de gaslocatie bij 't Zandt blijven, maar werd opgepakt en afgevoerd.
Actievoerder John Lanting wilde zo lang mogelijk op de gaslocatie bij 't Zandt blijven, maar werd opgepakt en afgevoerd. Foto ANP / Anjo de Haan

Actievoerder John Lanting van Schokkend Groningen, die eerder vandaag werd aangehouden omdat hij zich bevond op een gaswinningsterrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, is vanavond vrijgelaten. Dat meldt RTV Noord. Ook het protest dat sympathisanten van Lanting hadden georganiseerd nadat hij was opgepakt, is beëindigd.

Lanting kreeg bij zijn demonstratie op het NAM-terrein bij ’t Zandt steun van ongeveer vijftig mensen, die aan de andere kant van het hek stonden. Nadat hij was meegenomen door de politie, verplaatste de menigte zich naar een andere locatie van de NAM in Leermens. De betogers weigerden te vertrekken totdat Lanting zou worden vrijgelaten.

Twitter avatar SchokkendGronin Schokkend-Groningen Wij wachten nog steeds op de vrijlating van John. Iedereen is welkom trouwens! http://t.co/btx4Wx1G3T

Actievoerders in Groningen zijn volgens onze verslaggever Wubby Luyendijk niet alleen bezorgd over de (gevolgen van) gaswinning in Groningen, maar ook over het dreigende gebrek aan werkgelegenheid in de omgeving. Op 30 december werd bekend dat aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl failliet is. Naast de driehonderd banen bij Aldel, kost het faillissement naar verwachting ook nog zo’n vierhonderd banen bij de toeleveranciers.

Sinds 1 januari voeren bezorgde inwoners dagelijks actie met lawaaidemonstraties. Verschillende organisaties voor gedupeerden hebben meer acties aangekondigd.

Kamp komt later deze maand met besluit

De winning van aardgas veroorzaakt bevingen, en die veroorzaken schade aan woningen. De overheid en de NAM schieten volgens veel inwoners tekort. De NAM vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over de toekomst van de aardgaswinning in Groningen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil daar nog deze maand duidelijkheid over bieden. Luyendijk:

“Kamp zou eerst in december een besluit nemen. Dat is uitgesteld. Toen kwam het nieuws over Aldel er ook nog bij, en werd de onzekerheid nog groter. Mensen willen nu snel weten waar ze aan toe zijn. Het is ook niet niks als je iedere dag in bed stapt met het idee dat je die nacht misschien weer uit je bed wordt geschud.”

NAM haalde vorig jaar een recordhoeveelheid van ten minste 52 miljard kubieke meter aardgas uit de Groningse bodem. Dat was zo’n 10 procent meer dan in voorgaande jaren, en opmerkelijk omdat het Staatstoezicht op de Mijnen er een jaar geleden bij minister Kamp (Economische Zaken, VVD) op had aangedrongen minder Gronings gas te winnen.