vliegen neemt een vlucht

Deze maand is het op de kop af honderd jaar geleden dat de eerste betalende passagier het luchtruim koos. Het zou een trage start worden, want vijf jaar later vlogen nog maar 345 mensen wereldwijd. Momenteel zijn de cijfers bijna schrikbarend, zo hoog. Vorig jaar vlogen niet minder dan 3 miljard passagiers, bijna een miljard meer dan in 2010. De overkoepelende organisatie IATA verwacht dat het er in 2017 vier miljard zijn – 25 procent van de groei zal komen door het almaar stijgende vliegverkeer tussen China en de rest van de wereld. Ondanks de bezorgdheid over de milieueffecten, blijft de luchtvaart een onontbeerlijke economische factor, goed voor 57 miljoen banen. Rijst de kwestie: waar laten we al die passagiers? Antwoord: als sardientjes in een blik. Voor economy-passagiers worden het barre tijden. Door allerlei technologische ontwikkelingen kunnen stoelen steeds ieler worden. Die mogelijkheid grijpen luchtvaartmaatschappijen aan om ze nog dichter op elkaar te zetten. Dat wordt dus naar lucht happen.