Vitesse: thuislaten van Mori ‘ongelukkig’ besluit

Vitesse-speler Dan Mori trainde maandag nadat hij door de Emiraten was geweigerd als enige van de eerste selectie mee met Jong Vitesse op het trainingscomplex Papendal.
Vitesse-speler Dan Mori trainde maandag nadat hij door de Emiraten was geweigerd als enige van de eerste selectie mee met Jong Vitesse op het trainingscomplex Papendal. Foto ANP / Michael Kooren

De clubleiding van Vitesse betreurt dat Israëliër Dan Mori voor het trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is thuisgelaten. De Arnhemse voetbalclub schrijft dat vandaag in een verklaring. De clubleiding noemt de beslissing ‘begrijpelijk, maar ongelukkig’.

Afgelopen week werd duidelijk dat Mori niet mee mocht op trainingskamp met Vitesse omdat de VAE het land Israël niet erkennen. Volgens Vitesse zouden de Emiraten om die reden de voetballer toegang tot het land weigeren. De club besloot daarop zonder de verdediger op trainingskamp te gaan, wat de club op veel kritiek kwam te staan.

Ook werd duidelijk dat andere Israëlische sporters in het verleden wel Abu Dhabi binnenkwamen. Vitesse erkent dat nu ook:

“Achteraf zijn er door diverse instanties mogelijkheden aangegeven om het afreizen van Mori alsnog mogelijk te maken. De complexiteit rond het organiseren van reizen naar landen met specifieke inreisprocedures heeft er voor gezorgd dat onder tijdsdruk niet alle mogelijkheden zijn benut.”

Vitesse stelt de ontstane commotie ten zeerste te betreuren. De Arnhemmers bieden “aan alle mensen die zich getroffen voelen” hun excuses aan. Zorgverzekeraar Menzis, een van de hoofdsponsors van Vitesse, eiste gisteren nog publieke excuses van de Arnhemse club. Vitesse gaat ook de procedures voor buitenlandse reizen herzien. Daarbij krijgt de club hulp van de KNVB en het ministerie van Buitenlandse Zaken.