Vierhonderd keer verleiden en dreigen in de chatroom

Michel S. deed zich op internet voor als een meisje van 16 // Zo kwam de man van 40 in contact met kinderen // Een puberkwestie, dacht de politie aanvankelijk over de nieuwe grote ontuchtzaak //

Voor de tweede keer in relatief korte tijd vervolgt het Openbaar Ministerie een verdachte in een grote misbruikzaak. Deze verdachte, Michel S., zou met vierhonderd kinderen via de webcam ontucht hebben gepleegd. Ook zou hij kinderpornografisch materiaal van hen in zijn bezit hebben. Dat bleek gisteren op een pro-formazitting tegen S.

De misbruikzaak roept herinneringen op aan de zaak tegen Frank R. uit Cuijk, die vorig jaar in de openbaarheid kwam. Ook R. had met honderden kinderen online contact, en probeerde hen te bewegen tot het verrichten van seksuele handelingen bij zichzelf.

Toch verschillen de zaken op belangrijke punten. Frank R. was naast een fanatiek chatter ook een zogeheten groomer, die kinderen in die gesprekken overhaalde hem te ontmoeten om ze te kunnen misbruiken. Dat is hem ook in tenminste elf gevallen gelukt, volgens het OM. Michel S. heeft geen van de kinderen waarmee hij chatte, merendeels jongens tussen de 12 en 14, ooit ontmoet. Hij heeft dat ook niet geprobeerd. Sterker nog, totdat de politie de slachtoffers benaderde wisten de jongens niet dat ze met een man van tegen de 40 hadden gechat.

Michel S. deed zich in chatrooms en op sociale netwerksites voor als een 16-jarig meisje. Hij had zelfs verschillende aliassen, allemaal van jonge meisjes. En hij had ook beelden van meisjes voorhanden, om de jongens over te kunnen halen: ik laat de mijne zien, dan jij de jouwe. Als dat niet lukte of als zijn slachtoffer naar zijn zin niet niet ver genoeg ging, dreigde hij – nog steeds als meisje – gesprekken of beelden te sturen aan ouders of bekenden. Of hij zei ze op sociale netwerksites te zullen plaatsen.

Zo is de zaak ook aan het rollen gekomen: in 2012 deden de ouders van een jongen aangifte wegens bedreiging. Door een meisje, dachten ouders en politie. Het heeft meer dan een jaar geduurd voordat de politie de schijnbare puberkwestie verder ging onderzoeken. Toen kwam ze erachter dat het om een volwassen man ging die tussen 2007 en 2012 met honderden kinderen contact had gehad. In juli werd S. opgepakt, en sindsdien zit hij vast. Inmiddels heeft het OM 56 kinderen geïdentificeerd, van wie er 5 aangifte hebben gedaan.

Meisjes-aliassen

De advocate van Michel S. schilderde hem eerder af als een eenzelvige man, die alleen voor zichzelf deze online contacten onderhield met „slachtoffers die niet weten dat ze slachtoffers zijn”. S. bewaarde de gesprekken en de beelden, maar deelde geen beelden met anderen – met uitzondering van de afbeeldingen die hij nodig had om zijn meisjes-aliassen geloofwaardig te maken. Ook gaf hij geen contactgegevens van de jongeren door aan andere volwassenen.

S. was bereid om zich te laten behandelen voor zijn seksuele gedrag, en zijn werkgever was bereid hem terug te laten komen. Dat was reden voor zijn advocaat Peters om de rechtbank in oktober te vragen de voorlopige hechtenis te schorsen in afwachting van de procedure: met een behandeling, die direct van start kon gaan, een baan en een eigen huis, zou de samenleving uiteindelijk beter af zijn dan met een S. die na zijn straf zonder werk en zonder huis in een isolement zou raken, redeneerde de advocaat.

De rechtbank ging daar niet in mee. De zaak is omvangrijk, en het onderzoek was in oktober nog lang niet klaar.

En in het algemeen geldt dat het OM met zedenzaken waar kinderen bij betrokken zijn heel voorzichtig is. Je kunt je misschien afvragen of een kind slachtoffer is zolang het niet weet dat dit 16-jarige meisje eigenlijk een man van veertig is, maar daar denken zijn ouders mogelijk anders over. Als er bovendien wél beelden of contactgegevens worden uitgewisseld met andere zedendelinquenten, is er ook kans op toekomstig misbruik.

Ook na gisteren is het onderzoek nog niet afgerond: waarschijnlijk volgt er over drie maanden nog een pro-formazitting waarin de voortgang van het onderzoek wordt besproken. Dan wordt ook bepaald of er nog redenen zijn S. vast te houden, in afwachting van zijn proces.