Uitslag Chronogram

Eenmalig verhuisde het jaarlijkse ‘Econogram’ van Jelmer Steenhuis naar het nieuwskatern. Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de kruiswoordpuzzel maakte hij een algemene nieuwspuzzel, het ‘Chronogram’.

Dat was een verwijzing naar het klassieke Romeinse jaartalvers, een versregel of spreuk waarbij bepaalde letters ook als Romeinse cijfers kunnen worden gelezen. Bij elkaar opgeteld vormen die cijfers een getal. Dit deel van oplossing van het Chronogram lag voor de hand: 2013. Toch bleek de rekensom voor sommige inzenders lastig. De foute oplossingen varieerden van historische jaartallen, 1833, tot ver in de toekomst, 2193.

Met het taalkundige deel van de puzzel hadden de deelnemers beduidend minder moeite. Er kwam een record aantal inzendingen binnen: 1.097 stuks. Eerlijke loting heeft uitgewezen dat de prijzen als volgt zijn verdeeld: de boekenbon van 100 euro gaat naar Hans Schoenmakers (Venlo); die van 75 euro naar Tom Glasbeek (Waddinxveen) en de boekenbon van 50 euro naar J. van den Bosch (Harmelen).