Tienduizenden Basken protesteren tegen spreiding ETA-gevangenen

Duizenden mensen protesteren in Bilbao tegen het strenge detentieregime en de behandeling van ETA-gevangenen.
Duizenden mensen protesteren in Bilbao tegen het strenge detentieregime en de behandeling van ETA-gevangenen. Reuters / Vincent West

Tienduizenden mensen zijn vanavond de straat opgegaan in het Spaanse Bilbao om hun steun te betuigen aan ETA-gevangenen nadat de rechter onlangs een vermeende aftakking van de terroristische organisatie ETA verbood.

Officieel was het de bedoeling dat het een stille tocht zou zijn, maar de tocht was allesbehalve stil. De demonstranten schreeuwden leuzen en betoogden dat de ETA-gevangenen overgeplaatst zouden moeten worden naar gevangenissen in Baskenland. De 520 gevangenen zitten vast in gevangenissen die over heel Spanje zijn verspreid. Sommige demonstranten klaagden dat ze soms wel ruim duizend kilometer moeten reizen om familieleden te bezoeken in de cel.

Maar de huidige regering blijft onvermurwbaar in haar weigering om concessies te doen aan de ETA-gevangenen zolang de organisatie zichzelf niet opheft en ontwapent. De ETA, die strijdt voor een onafhankelijk Baskenland, nam ruim een halve eeuw geleden de wapens op onder de rechtse Franco-dictatuur. De beweging maakte in totaal 858 slachtoffers, tot aan haar laatste aanslag in 2009. In 2011 kondigde de groep een definitief staakt-het-vuren af.

Het Hof van de Raad van Europa oordeelde vorig najaar dat Spanje de ETA-gevangenen onterecht het recht ontzegt op vervroegde vrijlating.