Premier Rutte en de koning gaan ‘natuurlijk’ naar de Olympische Spelen

Premier Mark Rutte (VVD) had geen moment getwijfeld, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie: natuurlijk ging hij naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. „Om te laten zien dat we als één man, één vrouw en één land achter onze sporters staan.” Hij had er nu al zin in: de officiële opening en daarna de 5.000 meter schaatsen. „Ik hoop op veel medailles.”

Ook koning Willem-Alexander zal op de tribunes mee juichen, samen met Máxima en minister van sport Edith Schippers. „En als ik er dan toch ben en ik kom een politicus tegen, dan ga ik mijn mond niet houden. Dan spreek je over rechten voor homo’s en mensenrechten in het algemeen. Maar wat heeft een boycot nou voor nut?”

En de andere regeringsleiders en staatshoofden dan – de presidenten van de VS, Frankrijk, Duitsland, de premier van België – die hebben laten weten dat ze niet gaan? Officieel niet uit protest tegen bijvoorbeeld de anti-homowetten van Poetin, maar in Rusland zelf worden de afzeggingen gezien als een stiekeme boycot.

Voor de Russische president hangt er veel van af dat er ook collega’s zijn die wél komen. Wilde Rutte onderdeel worden van de Grote Poetinshow?

Maar Rutte had op een papier precies staan welke Franse president níét aanwezig was geweest bij welke Olympische Winterspelen – daar kwamen presidenten uit Frankrijk gewoon nooit. Voor de Duitse bondskanselier was het ook al geen gewoonte.

En Rutte zou zeker niet alleen in Sotsji zijn. Hij pakte een ander lijstje. „Ja, nou ja. Als ik kijk wie er allemaal gaan. Van Italië gaat de minister-president, van Denemarken de kroonprins, van Finland de president en de minister-president, van Ierland gaat de president.” En dan waren er ook nog politieke leiders uit Bulgarije, de Baltische staten, Slovenië. De groothertog van Luxemburg zou komen en uit Noorwegen was er een hele delegatie: de minister-president, de minister van cultuur en misschien het koningspaar en de kroonprins.

Rutte zei te geloven in „dialoog” en zal zijn politieke contacten in Rusland gebruiken om kritiek te uiten. „Maar als wij als handelsnatie aan andere landen dezelfde standaarden opleggen als die we zelf hanteren, wordt de wereld wel heel klein.”

Het Zwitserse IOC-lid Gian Franco zei vrijdag in een televisie-interview dat eenderde van het budget voor de Winterspelen in Sotsji is opgegaan aan corruptie. Malafide bouwbedrijven en zakenmannen gelieerd aan Poetin zouden miljarden in hun zak gestoken hebben.