Rennen sinds je zesde

De marathon op de Spelen in 2020 is haar ultieme doel. Jip Vastenburg, deelneemster aan de Halve Marathon van Egmond, heeft er alles voor over.

Ah, geef mij zo’n dochter! Op de website van atlete Jip Vastenburg staat heel groot: „Chasing my dream to the olympic 42,195 km”. Je kunt maar beter duidelijk zijn. In de tekst daaronder staat het nog wat specifieker – en alleen in het Engels, want dat is de taal waarin werelden worden veroverd: „I started running when I was six year old and my ultimate goal is to run the Olympic marathon in 2020. I will do everything to achieve that goal.”

Everything, dat was afgelopen woensdag voor de 19-jarige Europees jeugdkampioene op de 5000 meter: ‘Ochtendduurloop, powerbreath, school, slapen, fysio, trainen, masseur #normaldayofanathlete #likeit’.

De Olympische Spelen van 2020 – waar waren die ook alweer? Tokio! Aanvankelijk wilden Hiroshima en Nagasaki die spelen organiseren, maar samen is verboden. Zelfs als je Hiroshima en Nagasaki bent.

Jips pad naar Tokio leidt langs de Halve Marathon van Egmond, waar ze zondag door het strandzand mag ploegen. Het is de 65ste verjaardag van de grote Japanse schrijver en vrijetijdsjogger Haruki Murakami, die in Waarover ik praat als ik over hardlopen praat onder veel meer schreef: „Als je jong bent en getalenteerd, is het of je vleugels hebt.”