Premier Rutte en de koning gaan gewoon naar de Olympische Spelen

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en minister Schippers van Sport (VVD) gaan naar de Olympische Spelen in Sotsji. Het kabinet ziet niets in een boycot, zei Rutte gisteren na afloop van de ministerraad. Rutte wees erop dat er in de eerste plaats Olympische Spelen plaatsvinden: „Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als een man achter onze sporters staan. Hoe kun je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan?” Het programma van Schippers is nog niet bekend. Homobelangenorganisatie COC Nederland is „verbijsterd en diep, diep teleurgesteld” dat koning Willem-Alexander naar Sotsji gaat. Ook Amnesty International laat zich kritisch uit. De Tweede Kamer lijkt verdeeld over het onderwerp.