Plasterk: uitgifte DigiD moet veiliger

De activatiecode van DigiD per post versturen brengt risico's met zich mee, bleek deze week.
De activatiecode van DigiD per post versturen brengt risico's met zich mee, bleek deze week. Foto ANP / Lex van Lieshout

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) gaat maatregelen nemen om de uitgifte van het DigiD-account veiliger te maken. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van berichten over pogingen tot fraude met DigiD in Amsterdam-Zuidoost.

Bij inwoners in Amsterdam-Zuidoost is eind vorig jaar geprobeerd geld buit te maken door het DigiD-account te kraken nadat de activatiecode per post was onderschept, meldde de Volkskrant deze week. Door onrechtmatig gebruik van de DigiD-accounts probeerden criminelen de nummers van bankrekeningen te veranderen en ten onrechte uitkeringen en toeslagen op te strijken. Door veiligheidsmaatregelen is er overigens geen geld buitgemaakt.

Om de kans op fraude in de toekomst verder te verkleinen, heeft Plasterk Logius, de dienst die de ict-activiteiten van de overheid regelt, opdracht gegeven het uitgifteproces van DigiD door te lichten en indien nodig aan te passen. De minister noemt als mogelijke maatregel het niet langer per post verzenden van de activatiecode voor DigiD naar gebieden “waarbij een hoog risico op fraude is vastgesteld”. Welke gebieden dat zijn schrijft Plasterk niet.

Plasterk belooft binnen een paar weken bekend te maken of hij aanvullende maatregelen neemt. Hij maakt dan ook bekend of er extra maatregelen voor heel Nederland nodig zijn, of alleen in een aantal gebieden. Als er landelijke veranderingen wenselijk zijn, is er ook een “forse financiële impuls” nodig, aldus de minister.