Optredens omstreden Dieudonné in Parijs gaan ook niet door

Een poster van de show Le Mur van Dieudonné in Chambray-les-Tours nabij Tours, waar de komiek gisteravond door een verbod niet kon optreden.
Een poster van de show Le Mur van Dieudonné in Chambray-les-Tours nabij Tours, waar de komiek gisteravond door een verbod niet kon optreden. Foto Reuters / Stephane Mahe

De optredens van de omstreden Franse komiek Dieudonné in Parijs, die voor vandaag, morgen en maandag op de planning stonden, mogen ook niet doorgaan. Dat heeft de prefect van de Parijse politie besloten, meldden Franse media vanochtend. Dieudonné is in Frankrijk in opspraak geraakt doordat zijn shows antisemitisch zouden zijn.

Afgelopen donderdag werd de voorstelling Le Mur van Dieudonné in Nantes, waarvoor vijfduizend kaarten waren verkocht, op het allerlaatste moment verboden door de hoogste Franse rechter. Die vernietigde daarmee een besluit van de lokale rechter in Nantes van een aantal uren eerder, die had geoordeeld dat de show wel mocht doorgaan. De voorstelling van Dieudonné van gisteravond in Tours werd ook verboden.

Parijs is bang voor verstoring openbare orde

De Parijse politie beroept zich op “het gevaar van verstoring van de openbare orde” en noemt de shows van Dieudonné “een belediging van de menselijke waardigheid”. Dieudonné maakt in zijn shows grappen over de holocaust en vermeende Joodse werelddominantie en is herhaaldelijk veroordeeld voor racisme of het aanzetten tot rassenhaat. Hij raakte onlangs opnieuw in opspraak door de quenelle, een gebaar dat lijkt op de Hitlergroet. De Franse voetballer Nicolas Anelka maakte de groet eind december, na een doelpunt op een Engels voetbalveld.

De Franse regering noemde het verbieden van de shows van Dieudonné donderdagavond “een overwinning voor de republiek”. “We kunnen antisemitisme en racisme niet tolereren in Frankrijk”, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, die zich sterk had gemaakt voor het verbod.

Lees ook het portret ‘Ontspoord politiek provocateur’ over Dieudonné door onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas.