Oppotten is zo slecht nog niet

Als basisschooldirecteur valt er veel uit te leggen als er in de krant staat dat het onderwijs driehonderd miljoen euro heeft opgepot. Zeker wanneer de school met grotere groepen en minder leerkrachten moet functioneren.

Het artikel van Julliette Vasterman op 9 januari in NRC Handelsblad zet alles nog even netjes op een rijtje en ze geeft het woord aan bonden die het belachelijk vinden. Er is echter geen bestuurder aangehaald die uitleg geeft over het opbouwen van reserves.

Bijvoorbeeld om de vergroting van de pensioenafdracht te kunnen bekostigen, zonder dat het direct een weerslag heeft op het functioneren van de scholen.

Hoeveel bedraagt een redelijke buffer om calamiteiten op te vangen? Het is namelijk niet zo dat het ministerie bijlapt, zoals bij noodleidende banken gebeurd is.

In het artikel van Vasterman valt te lezen dat het basisonderwijs in het jaar 2012 vijf miljoen euro overhield. Er zijn zo'n 7500 basisscholen in Nederland, dus dat is gemiddeld 650 euro per school. Genoeg voor zeven dagen een extra leerkracht.

Zouden daar alle ambities mee verwezenlijkt kunnen worden?