Omstreden Franse cabaretier stopt controversiële show

Dieudonné M'bala M'bala tijdens een persconferentie vanmiddag in Parijs waar hij verklaarde af te zien van het opvoeren van zijn controversiële show.
Dieudonné M'bala M'bala tijdens een persconferentie vanmiddag in Parijs waar hij verklaarde af te zien van het opvoeren van zijn controversiële show. EPA / Ian Langsdon

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné M’bala M’bala wiens controversiële show afgelopen week door verschillende steden werd verboden, heeft besloten om zijn show ‘Le Mur’ niet langer op te voeren. Hij is van plan een nieuwe show te maken.

De plaatselijke autoriteiten in de steden Nantes, Bordeaux, Tours en Orléans verboden op aandringen van de Franse regering afgelopen week geplande voorstellingen van de cabaretier. De cabaretier staat bekend om zijn antisemitische uitlatingen en is zes keer veroordeeld wegens racisme en het aanzetten tot rassenhaat. De komiek stapte daarop naar de rechter.

Een rechter in Nantes oordeelde eergisteren dat de komiek zijn voorstelling toch gewoon mocht laten doorgaan, maar op het laatste moment haalde de hoogste Franse rechter een streep door die uitspraak.

Komiek bedacht variant op Hitlergroet

Dieudonné raakte in opspraak doordat hij de zogenaamde quenelle bedacht, een variatie op de Hitlergroet. De Franse voetballer Nicolas Anelka maakte de groet eind december, na een doelpunt op een Engels voetbalveld. Ook zijn show zou antisemitische elementen bevatten, zo betogen de steden die zijn voorstelling verboden. In zijn shows grapt hij over de Holocaust en vermeende joodse werelddominantie.

De komiek heeft nu nogmaals gezegd dat hij niet antisemitisch is, maar dat hij evengoed zal afzien van het opvoeren van zijn huidige show, terwijl zijn advocaten de verboden voor de rechter zullen blijven aanvechten. In een verklaring zei hij:

“We leven in een democratisch land dus ik heb me te houden aan de wet, ondanks de politieke bemoeienis. Ik heb een hoop mensen van streek gemaakt en daar zal ik mee doorgaan, maar dan wel door ze aan het lachen te maken.”

Lees ook het portret ‘Ontspoord politiek provocateur’ over Dieudonné door onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas.