Obama benadrukt band Israël en VS na overlijden Sharon

AFP / Jim Watson

President Obama heeft in een reactie op het overlijden van oud-premier Sharon de band tussen de VS en Israël benadrukt. Ook verzekerde hij Israël van de betrokkenheid van de VS om de veiligheid van Israël te blijven bewaken en vrede in het land na te streven.

Vice-president Biden zal de Amerikaanse delegatie leiden naar de herdenkingsdienst voor Sharon, zo schrijft persbureau Reuters. In een verklaring condoleerden Obama en zijn vrouw de familie van Sharon met het verlies van de oud-premier die “zijn leven in dienst stelde van zijn land”:

“We bevestigen onze onverbrekelijke band, de waardering voor de vriendschap tussen onze landen en onze verplichting om de veiligheid van Israël te garanderen.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei in een reactie:

“Ik zal nooit de ontmoeting vergeten met deze man toen hij als premier de loop van de geschiedenis richting vrede probeerde om te buigen, zelfs als dit betekende dat hij het geduld van zijn aanhangers op de proef moest stellen. Hij was bereid harde keuzes te maken teneinde de veiligheid van zijn volk na te streven en de hoop dat ze in vrede zouden kunnen leven.”

Internationale reacties: moedig, betekenisvol, belangrijke speler

De Russische premier Poetin prees de kwaliteiten en capaciteiten van Sharon om “de belangen van Israël te verdedigen, terwijl hij respectvol omging met zijn medespelers in de internationale arena”. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde het een droeve gebeurtenis:

“Sharon zal herinnerd worden om zijn politieke moed en vastbeslotenheid om pijnlijke besluiten te nemen zoals het verwijderen van nederzettingen en terugtrekken van troepen uit de Gazastrook.”

De Duitse bondskanselier Merkel liet in een verklaring weten mee te treuren met de Israëlische bevolking:

“Met zijn moedige besluit om kolonisten uit de Gazastrook te verwijderen, nam hij een historische stap richting een akkoord met de Palestijnen op weg naar een tweestatenoplossing.”

De Franse president Hollande reageerde vanmiddag in een verklaring neutraal door Sharon te betitelen als “een belangrijke speler in de geschiedenis van zijn land”. Hollande prijst Sharon wel voor de keuze om “na een lange militaire en politieke carrière” te kiezen voor dialoog met de Palestijnen.

De Britse premier Cameron noemde Sharon in een reactie “één van de meest betekenisvolle figuren uit de Israëlische geschiedenis”. Volgens Cameron nam Sharon als premier “moedige en controversiële besluiten bij het streven naar vrede”.

Lees hier de reactie van Nederland, Israël zelf en de Palestijnen op het overlijden van Sharon.