Nederland prijst ‘omstreden’ Sharon - Palestijnen noemen hem crimineel

Sharon gold als een zeer omstreden politieke en militaire leider. De reacties op zijn overlijden waren vandaag dan ook heel verschillend van aard.
Sharon gold als een zeer omstreden politieke en militaire leider. De reacties op zijn overlijden waren vandaag dan ook heel verschillend van aard. Foto EPA / Kevin Frayer

De vanmiddag overleden oud-premier van Israël Ariël Sharon was omstreden, maar heeft ook moedige stappen gezet richting vrede in de regio. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in een reactie namens de Nederlandse regering.

De Nederlandse regering wenst Sharons nabestaanden en de Israëlische bevolking sterkte met het verwerken van het verlies. Timmersmans schrijft:

“Sharon was een man die zijn leven in dienst stelde van de veiligheid van Israël, als militair en politicus”, schrijft Timmermans. “Israël verliest in hem een staatsman.”

Israël: dapper en stoutmoedig

In de eerste reacties in Israël op het nieuws van zijn overlijden wordt Sharon geprezen. Premier Benjamin Netanyahu zei in een eerste reactie dat de herinnering aan Sharon “voor altijd in het hart van de natie” zal blijven. President Shimon Peres noemt “zijn goede vriend” op Twitter en in een toespraak “dappere soldaat” en een “stoutmoedige leider”:

Twitter avatar PresidentPeres PresidentPeres My dear friend, Arik Sharon, lost his final battle today. I send my condolences to the Sharon family, may he rest in peace.
Twitter avatar PresidentPeres PresidentPeres Arik was a brave soldier and a daring leader who loved his nation and his nation loved him.
Twitter avatar PresidentPeres PresidentPeres We all loved Arik and he will be greatly missed.

IDF: moedig strijder

Het Israëlische leger, de Israel Defense Forces (IDF), prijst Sharon op Facebook als “een moedige strijder onder wiens leiderschap de gang van de geschiedenis veranderde”:

Palestijnen hekelen Sharon als oorlogsmisdadiger

Vanuit Palestina kwamen direct veel negatieve reacties. Een leider van Fatah, de partij van de voormalige Palestijnse president Arafat, hekelde Sharon als een “crimineel” die verantwoordelijk zou zijn geweest voor het vermoorden van Arafat. Daarvoor had Sharon voor het Internationaal Strafhof moeten verschijnen, aldus Jibril Rajoub. De Palestijnen hebben altijd gezegd dat Arafat door de Israëlische regering is vergiftigd, iets wat Israël stellig ontkent.

Hamas, de fundamentalistische beweging die de macht heeft op de Gazastrook, noemt het overlijden van Sharon “een historisch moment” voor de Palestijnen omdat met de dood van Sharon “een crimineel met het bloed van het Palestijnse volk en zijn leiders aan zijn handen” is heengegaan. Het Israëlische leger voerde in 2004, toen Sharon premier was, een succesvolle liquidatiepoging uit van Hamasleider Sheikh Ahmad Yassin.

Rechtse partijen in Kamer prijzen ‘held’ Sharon

PVV-leider Geert Wilders noemde Sharon vanmiddag op Twitter een held en een uitmuntend generaal en politicus:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ariël Sharon overleden. Held en uitmuntend generaal en politicus. Heb hem vaak mogen ontmoeten. Gecondoleerd Israel en familie. #respect

Hij heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gevraagd Sharon dinsdag te herdenken in de Kamer, meldde hij in een tweede tweet:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Heb Kamervoorzitter net gevraagd oud-premier Ariël Sharon dinsdag te herdenken in de Tweede Kamer. Ze zal “er serieus naar kijken” zegt ze.

SGP-leider Kees van der Staaij omschrijft Sharon op Twitter als aan “markant en karaktervolle Israëlische politicus”:

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Sharon was markant en karaktervolle Israëlische politicus. Hij heeft jarenlang stempel gezet op Israëlische politiek en velen geïnspireerd.

CIDI: roemrucht

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt Sharon tegenover persbureau Novum een “roemrucht persoon die in zijn leven hele grote dingen heeft gedaan, bijvoorbeeld op militair gebied”. Voet denkt dat als Sharon acht jaar geleden geen hersenbloeding had gehad, het vredesproces wel eens in een ander stadium had kunnen zijn:

“Hoe anders, dat blijft koffiedik kijken. Maar hij was een van de weinigen van de oude garde met voldoende vertrouwen en draagvlak binnen de bevolking.”

Lees hier de reactie van de VS en andere wereldleiders op het overlijden van Sharon.