Na vertrek Kerry weer bouwplannen Israël

Israël heeft vrijdag bouwplannen aangekondigd voor 1.400 nieuwe huizen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De aankondiging komt vlak na het vertrek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, die Israël begin deze week bezocht in een poging het vredesproces te stimuleren.

Volgens de organisatie Vrede Nu heeft Israël sinds de vredesbesprekingen eind juli zijn hervat, 5.349 nieuwe huizen in de nederzettingen aangekondigd. Daar wonen al ruim een half miljoen kolonisten.

De Palestijnen reageerden getergd op de aankondiging: „Dit laat duidelijk zien dat Israël de vredesinspanningen wil vernietigen”, aldus de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat. „Laat dit dienen als herinnering aan de internationale gemeenschap dat zij alle banden met de Israëlische bezetting moet beëindigen, inclusief de banden met bedrijven die daarbij betrokken zijn.”

Het afgelopen half jaar trokken drie Nederlandse bedrijven zich terug uit projecten in Israël en bezet gebied: pensioenbeheerder PGGM, waterbedrijf Vitens en ingenieursbureau Haskoning.

De Palestijnse vertegenwoordiger Hanan Ashrawi verwelkomde deze week het besluit van PGGM: „De Israëlische banken houden de nederzettingen in stand, ten koste van onze vrijheid.” Vorige maand prees zij al Vitens om zijn „noodzakelijke en morele besluit”. Eerder kregen ook Haskoning en de Nederlandse regering, die Haskoning actief ontmoedigde, complimenten uit Ramallah.

Israël reageerde kwaad op de Nederlandse ontwikkelingen. Vrijdag ontbood het voor de tweede keer in een maand de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) verzekerde vrijdag na afloop van de ministerraad dat er geen sprake van is dat Nederland met zijn ‘ontmoedigingsbeleid’ stiekem toe werkt naar een boycot van Israël. „Wij zijn tegen een boycot, tegen sancties”, zei hij. Timmermans reageerde hiermee op de ergernis die in Israël is ontstaan over de terugtrekking door de drie Nederlandse bedrijven.

De Nederlandse ambassadeur, die werd ontboden bij de Israëlische regering, heeft dit standpunt nog eens herhaald, zei Timmermans. Hij omschreef het ontmoedigingsbeleid gisteren zo: „Wij ontmoedigen Nederlandse bedrijven die activiteiten ontplooien in of ten behoeve van nederzettingen.”

Kritiek dat het ontmoedigingsbeleid van de regering onduidelijk is voor bedrijven die in Israël actief willen zijn, wuifde Timmermans gisteren weg. „Het ontmoedigingsbeleid is er al jaren, en is al jaren hetzelfde, ook onder andere regeringen.” Volgens de minister wordt die suggestie van onduidelijkheid alleen gewekt door politici van de oppositie.

Timmermans zei ook dat Nederland tegen de uitbreiding is van nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn.