Meer geraakt, snel herstel

„Sinds de start van de crisis hebben bedrijven niet stilgezeten en sterk op de kosten gelet en de balans hersteld. De afgelopen drie jaar heeft de midcapindex het minder goed gedaan dan de hoofdindex AEX (ongeveer 12 procent) ondanks de overnames als die van UNIT4 en Logica. De voornaamste reden is dat ‘midkappers’ meer geraakt zijn door de crisis dan grote ondernemingen die meer internationale exposure hebben. Ik verwacht dat kleinere bedrijven nu wel sterker zullen profiteren van herstel in Nederland. Normaal zijn de koerswinstverhoudingen van de midcapindex licht hoger dan die van de AEX-fondsen. Nu liggen die op hetzelfde niveau. (Voor de fijnproever: de koerswinstmediaan ligt voor beide indexen rond de 13,2. Met herstel in Nederland zal het niveau van midcap geleidelijk weer uitlopen op de AEX. Dus blijf ook na de crisis vooral weer op de kleintjes letten…”