Maar hoe moet het dan wel?

Een goede basis is het halve werk.

Alles begint bij de juiste basisstukken. Hier volgt een reeks saaie, maar onmisbare kledingstukken die het kantoorleven aanzienlijk zullen vergemakkelijken.

1. Een zwarte pump waarop je de hele dag probleemloos kunt lopen. Van echt leer(ook de zool!). Past gegarandeerd bij je complete garderobe.

2. Een zwart, getailleerd colbert, bij voorkeur van 100 procent wol. Het ideale model is sterk afhankelijk van je lichaamsbouw, dus blijf net zo lang passen tot je in de spiegel kijkt en denkt: wauw.

3. Een flatteuze zwarte pantalon met licht taps toelopende pijpen.

4. Een witte bloes van (niet doorschijnend!) katoen. Enigszins getailleerd, maar let op: te getailleerd staat weer schooljufferig.

5. Eén eenvoudige leren tas die bij al je outfits past en die ruim genoeg is voor al je spullen. Die van Marc by Marc Jacobs, Mulberry en het huismerk van De Bijenkorf zijn populair.

Kies vooral voor vrouwelijke kleding. De emancipatie is inmiddels zo leuk opgeschoten dat vrouwen zich niet meer als mannen hoeven te kleden om succesvol te zijn.

Heel belangrijk zijn de stoffen. Koop geen kledingstuk zonder het labeltje te checken. Kies een bloes van katoen of zijde, een jasje van wol, en een jurk van wol, katoen of zijde, eventueel een goede, stevige viscose of acetaat.

Een roklengte tot op de knie geldt op vrijwel alle kantoren als het ideaal.

Voor de mouwlengte geldt: zolang oksels en schouders bedekt zijn is het goed, een mouw tot net op de elleboog is het chicst.

Draag nóóit open schoenen. Een ‘peeptoe’-pump – die hooguit één teen blootgeeft – mag wel, maar is momenteel nogal uit de mode. Wel: dichte pumps, ballerina’s, platte leren veterschoentjes.

Een hak van twaalf centimeter is de max. Geen plateauzolen.

Wees zuinig met sieraden, draag hooguit één eyecatcher. Een bijzondere ketting is prima, maar dan geen brede armband. Lange oorbellen sowieso vermijden.

Het pantydilemma treft alle kantoorvrouwen. Blote benen bij hoogzomer worden insteeds meer bedrijven geaccepteerd (zeker in combinatie met een rok of jurk tot over de knie), maar mocht de ouderwetse huidkleurige panty toch echt de standaard zijn, kies dan altijd een mat exemplaar, nooit een glimmende.

Een zwarte panty is altijd goed, in het voorjaar is 10 tot 30 denier gebruikelijk, vanaf het najaar is minstens 40 denier aan te raden. Negeer de weinig elegante maillot. En zoals heren niet met lollige sokken vol stripfiguren op kantoor mogen verschijnen, kunnen vrouwen hun gekleurde en gedessineerde panty’s beter in de sokkenla laten.

Lang los haar mag (liefst wel geföhnd), zolang het geen uitgroei vertoont. Opsteken doe je met subtiele schuifjes en niet met frivole knipjes. Een strakke paardenstaart is ook goed.

Make-up is een must, maar mag niet al te zichtbaar zijn. Dus: mascara, lippenstift in een neutrale kleur en een beetje concealer om oneffenheden weg te werken.