kort

Blowen

Hasj werkt tegen ziekelijk schrikken

Ziekelijk schrikken is behandelbaar met stoffen uit hasj en marihuana. In Nature Neuroscience van 5 januari is het getest met de niet-psychoactieve variant DH-CBD. Het werkt bij muizen met startle disease of hyperekplexia. Dat is een ziekte waarbij mensen al van een klein geluid of lichte aanraking een enorme schrikreactie hebben. Baby’s met de ziekte kunnen na de schrikreactie zelfs minuten- of urenlang verstijven. Startle disease is een zeldzame aandoening, vaak veroorzaakt door een mutatie in een veelvoorkomend herseneiwit, de a1-glycinereceptor. DH-CBD versterkt die receptor, in tegenstelling tot andere bij deze ziekte gebruikte medicijnen, en dat blijkt bij muizen met de ziekmakende mutatie de schrikreactie flink te verminderen.

Biologie

Zeeanemonen leven met voet in het ijs

Ze hebben altijd een koude voet: zeeanemonen die voor de kust van Antarctica leven en met hun lichaam in het ijs verankerd zijn. Alleen hun tentakels bungelen buiten het ijsplafond. Biologen ontdekten twee anemonenvelden onder een pak ijs van 250 meter dik, met een op afstand bestuurbare onderzeeër. Zeeanemonen zijn honkvaste roofdieren die met hun tentakels prooien vangen. Ze hechten zich meestal met een voetschijf vast aan gesteente of de zeebodem. De biologen hebben de ijsanemoon Edwardsiella andrillae gedoopt. De soortaanduiding is een verwijzing naar het Antarctic Drilling Programme, het boorprogramma waar het onderzoek onder viel. De onderzoekers beschreven de nieuwe soort vorige maand in het vakblad PLOS ONE. De biologen hebben nog geen idee hoe de ijsanemonen hun tunnels in het ijs boren. Normaal gesproken graven anemonen tunnels met hun tentakels of door hun voetschijf in en uit te zetten, maar dat lijkt niet genoeg om ijs te kunnen doordringen. De zeeanemoon is een van de weinige dieren die in ijs kunnen leven.

Slaapapneu

Beter doorslapen met ‘apneupacemaker’

Bij mensen met slaapapneu (een vaak secondenlang stokkende ademhaling tijdens de slaap) neemt het aantal ademstilstanden per nacht met 70 procent af als ze een soort pacemaker krijgen geïmplanteerd. Dat apparaatje neemt met een elektrode een uitblijvende ademhaling waar en stimuleert met een andere elektrode een zenuw die de bovenste luchtweg activeert. Het onderzoek staat in The New England Journal of Medicine van 8 januari. Een deel van de 126 proefpersonen is behandeld in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.