kort

Rabobank //

Gouden handdruk voor Sipko Schat

Voormalig Rabobank-bestuurder Sipko Schat krijgt een gouden handdruk van 884 duizend euro mee van de bank. Dat bedrag komt overeen met zijn jaarsalaris en is de uitkomst van een arbitrageprocedure die de bank was begonnen, bevestigde de Rabobank vrijdag. Schat was eindverantwoordelijk voor het gesjoemel met de Liborrente. Rabobank was een van de banken die betrokken waren bij de fraude met rentetarieven. De bank trof eind vorig jaar met nationale en internationale toezichthouders een schikking ter hoogte van 774 miljoen euro. Eerst leek het alsof Schat mocht blijven omdat hij aanvankelijk het vertrouwen van de commissarissen van de bank had. Later moest Schat toch het veld ruimen.

CAR //

Interim-president Djotodia treedt af

De door een staatsgreep in maart aan de macht gekomen interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Michel Djotodia, treedt af. Dat heeft secretaris-generaal Ahmat Allami van het regionale blok van Centraal-Afrikaanse landen gisteren bekendgemaakt. Het vertrek van Djotodia komt niet geheel onverwacht. Hem wordt verweten dat hij de recente slachtpartijen tussen christenen en moslims, met name in de hoofdstad Bangui, niet heeft kunnen voorkomen, en dat hij geen efficiënt bestuur voor het land op poten heeft gezet. Critici zeggen dat Djotodia de Sélékarebellen die hem aan de macht hielpen niet in de hand heeft.

Ernst Jansen //

Beroep na vonnis oud-werkgever

De klachten tegen twee oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente (MST) om hun betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen zijn vrijdag afgewezen door het medisch tuchtcollege in Zwolle. Ex-ziekenhuisbestuurder Ruud Ramaker heeft een berisping gekregen van het tuchtcollege. De slachtoffers van ex-neuroloog Ernst Jansen die de zaken tegen drie oud-bestuurders van het Medisch Spectrum Twente bij de tuchtrechter aanhangig maakten, gaan in beroep.

    • Novum
    • NRC