kip, knol, wortel

Als je een echt lekkere vette kip hebt, het soort kip dat meestal soepkip genoemd wordt, kun je overwegen de bouten van die kip gaar te maken in eigen vet. Het karkas is voor de soep. De ingewanden bak je en eet je op. De vleugeltjes worden geroosterd. De filets in kleine stukjes gebakken of

Als je een echt lekkere vette kip hebt, het soort kip dat meestal soepkip genoemd wordt, kun je overwegen de bouten van die kip gaar te maken in eigen vet. Het karkas is voor de soep. De ingewanden bak je en eet je op. De vleugeltjes worden geroosterd. De filets in kleine stukjes gebakken of gepocheerd. Oh, wat veel maaltijden van één kip!

Snijd alle vet uit en van de kip en leg die stukken in een geëmailleerde stoofpan die in de oven kan. Zet hem op laag vuur en laat het vet heel rustig een uur lang uitsmelten.

Confit van kip

Voor 4 personen

bouten en het vet van een soepkip

5 takjes tijm

4 tenen knoflook

Snijd de bouten van de kip (voel goed waar de gewrichten zitten, op die plaats kun je er met je mes doorheen) en snijd ook de bouten doormidden in een pootje en een dijstuk.

Voeg de tijm en de tenen knoflook toe aan het vet. Bestrooi de bouten royaal met zout en leg ze ook in de pan. Giet een klein scheutje water (3 eetlepels zo ongeveer) bij de kip en leg het deksel op de pan.

Zet de oven aan op 80 graden en laat de kippenbouten daar ongeveer vijf uur in staan. Kijk of het vlees lekker zacht is geworden, als niet, nog een uurtje laten staan. Het geheel moet zacht, geurig, smeuïg en smakelijk zijn geworden.

Deze kippenbouten kunnen als ze goed onder het vet staan geruime tijd bewaard blijven. Het is lekker om ze voor het serveren nog even op de huid te bakken voor een knapperig velletje.

De combinatie met in hetzelfde vet gebakken aardappelen is heel goed: snijd de aardappelen in dunne plakjes en leg die in een koekenpan waarin wat van het vet gesmolten is. Bestrooi de aardappelen met zout, doe een deksel op de pan en laat de aardappelen op laag vuur in ongeveer twintig minuten gaar worden.

Serveer dit alles met knolselderij en wortel, gekookt met citroensap, suiker, peper en zout en geserveerd met peterselie en olijfolie en eventueel wat gekonfijte citroen. Maal er royaal peper eroverheen.