PGGM geeft het goede voorbeeld met Israël; het wachten is nu op een boycot door de overheid

Onlangs werd bekend dat pensioenfonds PGGM stopt met het beleggen in Israëlische banken. De vijf grootste banken van het land investeren in deze nederzettingen. Dat is in strijd met diverse resoluties van de Verenigde Naties. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft dit nog eens nadrukkelijk uitgesproken.

Het doorgaan met bouwen van nederzettingen in bezet Palestijns gebied blokkeert iedere kans op een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. Het valt dan ook te prijzen dat particuliere instellingen zoals pensioenfondsen nu hun verantwoordelijkheid nemen. Het wachten is nu op overheden.

De Nederlandse overheid gold voorheen als een trouw supporter van Israël. Daarom maakt het juist indruk als ons land duidelijk maakt dat Israël te ver gaat en echt aan vrede moet gaan werken. Nederland zou kunnen beginnen met het actief steunen van deze stap van het PGGM, en andere instanties kunnen oproepen om hetzelfde te doen.

Er is ook alle reden om op te roepen tot een sportboycot van Israël, zoals die door diverse landen soms al wordt gehanteerd. Zo weigerden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onlangs de Israëlische Vitessespeler Mori de toegang.

Ten onrechte roepen diverse politici en media dat hier sprake is van jodenhaat. Dat is een – al of niet doelbewuste – vervuiling van de discussie. Mori is niet geweigerd omdat hij Joods is, maar omdat hij een Israëlisch paspoort heeft. Een Nederlander met een Joodse achtergrond zou de toegang niet zijn geweigerd tot het land.

De racistische apartheid in Zuid-Afrika is uiteindelijk mede bezweken onder de druk van een economische- en sportboycot.

Een dergelijke boycot van Israël kan dan ook op dezelfde wijze bijdragen aan een keer ten goede in het Israëlisch- Palestijnse conflict.

Toine van Bergen

Abrahams

Mori is geen Sjaak Swart

Frits Abrahams maakt in zijn column over het thuislaten van een Israëlisch teamlid door Vitesse gebruik van een onjuiste vergelijking (NRC Handelsblad, 8 januari). Natuurlijk is het zonder meer laakbaar om niet solidair te zijn met een gediscrimineerd teamlid. Maar de vergelijking tussen Dan Mori met een Joodse speler als Sjaak Swart gaat volledig mank. Die weigeren zou puur antisemitisme zijn en in de praktijk ondenkbaar, vanwege zijn Nederlandse paspoort.

Bij Mori ligt dat anders, de weigering van Abu Dhabi is gebaseerd op zijn nationaliteit. Het is mij niet bekend of Israël wel eens sporters toelaat met een Palestijns paspoort, moeiteloos gaat dat zeker niet (en moeite heeft Vitesse kennelijk niet gedaan).