Irakezen beschuldigen Britten van oorlogsmisdaden

Meer dan honderd Irakezen beschuldigen het Verenigd Koninkrijk van systematische marteling van gevangenen. Twee organisaties hebben vrijdag namens hen een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, melden de Süddeutsche Zeitung en omroep NDR vandaag.

De aanklacht richt zich op hooggeplaatste militairen, toenmalige ministers en staatssecretarissen. Het Verenigd Koninkrijk heeft volgens 109 ex-gevangenen uit Irak tussen 2003 en 2008 systematisch gevangenen gemarteld en gefolterd. De aanklacht is ingediend door het in Berlijn gevestigde European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) en het non-profitadvocatenkantoor Public Interest Lawyers uit het Britse Birmingham.

De getuigenissen van de gevangenen zijn op beeld vastgelegd. Volgens de organisaties was sprake van systematische mishandeling omdat de slachtoffers op verschillende tijdstippen en in verschillende gevangeniskampen op een vergelijkbare manier werden gemarteld. Van incidenten, zoals het Britse leger het noemt, zou daarom geen sprake zijn.

Het is aan de aanklager van het Internationaal Strafhof om te bepalen of een onderzoek wordt ingesteld. “Dit is de laatste kans voor de slachtoffers van foltering en mishandeling op gerechtigheid”, stelt secretaris-generaal Wolfgang Kaleck van het ECCHR in de Süddeutsche Zeitung. (Novum)