Opinie

‘Inwonende’ vrienden, dat mag niet zomaar

Mijn vriendinnen wonen in een recreatiebungalow. Per 2014 mogen ze daar niet meer ingeschreven staan. Nu vragen ze of ze mijn adres mogen gebruiken als postadres. Kan ik dit doen zonder nadelige financiële effecten voor mezelf?

In de wereld van Harry Potter weet het Ministerie van Toverkunst tovenaars altijd te traceren, of men nu in een kelderkast zit of rondvliegt op een bezemsteel. Onze staat behelpt zich voor het bereik van burgers met de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Daarin sta je met je woon- of soms een postadres. Inschrijving is gebonden aan regels. Want er zijn altijd slimmeriken die zich frauduleus willen inschrijven wegens hun uitkering, huursubsidie of het omzeilen van onderhuurregels.

Gemeentes moeten woon- en postadressen juist vastleggen. Zo kun je je niet inschrijven op een postbus of een onbewoond huis. Ook een recreatieverblijf geldt officieel niet als woonadres, maar sommige gemeentes schrijven je er toch in of gedogen bewoning. Andere handhaven de regels streng, waardoor je je vakantiewoning, onder dreiging van een dwangsom, moet verlaten. Permanente bewoning verandert een recreatiepark namelijk in een woonwijk, wat kan indruisen tegen een bestemmingsplan.

Voor mensen zonder vast woonadres biedt een (tijdelijk) postadres soms uitkomst. Daar moet je, via een contactpersoon, bereikbaar zijn. Je moet dat aannemelijk kunnen maken én de bewoner van het postadres moet schriftelijke toestemming geven. Dan tel je niet mee als bewoner van het adres.

Waarschijnlijk bedoelen je vriendinnen iets anders: ze willen zich inschrijven op jouw adres als medebewoner, terwijl ze elders wonen. Dat kan financiële gevolgen hebben voor jou. Voor een eventuele bijstandsuitkering telt namelijk het inkomen van je ‘inwonende’ vriendinnen mee. Ook krijg je geen alleenstaanden-AOW, omdat je ‘samenwoont’. En voor zorg vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) worden je vriendinnen geacht je bij te staan.

Voor je vriendinnen kan de situatie nóg vervelender zijn. Onjuiste inschrijving in het GBA is strafbaar. Bij ontdekking kan de gemeente hen uitschrijven, waarna hun recht vervalt op bepaalde vergunningen, toeslagen, uitkeringen of studiefinanciering. Ze kunnen ook geen paspoort aanvragen. Maar ze staan niet alleen. Voor informatie, ondersteuning en adviezen kunnen ze, als lid (37,50 euro per jaar), terecht bij de BelangenVereniging Vrij Wonen (bvvw.nl). Deze organisatie strijdt voor de legalisering van het wonen in recreatiewoningen op niet-commerciële recreatieparken. Zo kan de overheid mensen daar op hun woonadres traceren, waardoor ze officieel meetellen als staatsburger van Nederland.