Opinie

Imagoschadeverzekering

Dus het pensioenfonds PGGM heeft zijn geld teruggetrokken uit vijf Israëlische banken omdat die betrokken zijn bij de bouw van Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Misschien is PGGM een leuke nieuwe sponsor voor Vitesse. In plaats van de ontevreden verzekeraar Menzis, die openbare excuses van de Arnhemse voetbalclub eist omdat ze een Israëlische speler naar een toernooitje in Abu Dhabi gedwongen hadden thuisgelaten. En als die sponsorovereenkomst tussen Vitesse en PGGM feestelijk wordt beklonken, wil mijn fijnzinnige Franse collega Dieudonné misschien wel een klein optreden verzorgen. Er zijn wat gaten in zijn agenda gevallen, dus hij heeft tijd. Ik zie het voor me: het hele bestuur en de selectie in polonaise door de gangen van het Gelredome op het antizionistische hitje Shoananas. Begrijp ook dat Menzis zich geen sponsor van Vitesse noemt, maar een ‘maatschappelijk partner’. Dat is weer zo’n door snelle communicatiebobo’s verzonnen jeukterm anno 2014.

Wat ik van de Vitessezaak vind? Het is onhandig. Grote Nederlandse baggeraars en bouwreuzen slepen in dat soort landen al jaren gigantisch lucratieve projecten binnen, maar zijn altijd wel zo slim om bij de onderhandelingen rond zo’n miljoenenorder de Jiddische meneer Cohen netjes thuis te laten. Zo had de clubarts van Vitesse nog even goed naar de meniscus van de geweigerde Israëliër Dan Mori moeten kijken en hem een weekje verplichte rust in de bossen rond Papendal moeten voorschrijven. Zo werkt dat in het bedrijfsleven. Ik snap de morele verontwaardiging over Vitesse wel, maar ben ondertussen toch ook reuze benieuwd naar de aandelenportefeuille van Menzis. Geen dubbeltje in het Midden-Oosten? Zoals ik eigenlijk ook wel benieuwd ben naar de rest van de investeringen van PGGM.

Maar de Vitessezaak was deze week dus hotter dan hot. Zelfs onze minister van Buitenlandse Zaken bemoeide zich ermee. Vanuit Cuba. U weet wel dat heerlijke, liberale, democratische eilandje van de broertjes Castro waar de mensen kunnen denken, zeggen, doen en laten wat ze willen. Waar iedereen zonder visum in en uit kan varen en vliegen. Dat eilandje. Daar zat onze minister Timmermans, maar die had gelukkig nog wel wat tijd voor een paar principiële uitspraken. Wat er met die Mori gebeurd is, vond hij een regelrechte schande. Dat riep hij vanuit Cuba. Ik herhaal: Cuba! Het Utopia van Harry Mulisch.

Is het trouwens een idee als Ajax volgend jaar in de winter ook eens in de Verenigde Arabische Emiraten gaat oefenen? Volgens mij hebben de broertjes De Boer warme contacten in dat hoekje van de wereld. En als de F-Side dan mee mag en in Abu Dhabi een Joden, Joden, we worden kampioen inzet, heb ik een leuke middag.

Wat zal PGGM trouwens met het vrijgekomen bedrag doen? Misschien is het een idee om het te investeren in die broodfabriek die voor Jumbo en AH de broodjes bakt. Die arme bakker kan na het deze week bekendgeworden asbestdebacle wel een kleine financiële opsteker gebruiken. Ik denk niet dat de supermarkten nog heel groot het bord met Brood! Daar zit wat in! in hun winkels laten hangen. En ik vrees dat het vezelrijke brood voorlopig ook even uit het assortiment verdwijnt.

Sinds deze week kunnen de kankerbakker, AH en Jumbo zich verzekeren tegen op het internet opgelopen imagoschade. Nu nog bij een Belgische verzekeringsmaatschappij, maar Menzis doet binnenkort ongetwijfeld mee. Zeker als er wat te verdienen valt.

Kan je je als land eigenlijk ook verzekeren tegen imagoschade? Omdat je als enige zogenaamde beschaafde natie je koning, koningin en premier naar het zwaar besmette Sotsji hebt gestuurd? Want dat gaat dus gebeuren. Wees nou eerlijk: het is toch funest als de hele wereld binnenkort die twee mannen met dat mooie wijf in dat verder totaal lege vipvak van dat Olympisch Stadion ziet kleumen? Wie zijn die drie sneuneuzen met die klomp op hun kop? Verder laten alle mondiale hoogwaardigheidsbekleders het massaal afweten en dat plaatje met die drie eenzame oranje zielen gonst binnenkort over het internet. Daar wordt toch tot diep in Israël heel hard om gelachen? Máxima zal zeggen dat ze bij haar thuis nooit ingewikkeld deden over mensenrechten, maar die Mark en die Alex zijn toch hier in het homovriendelijke Nederland opgevoed? Die kunnen dit toch niet verdedigen? En wat zegt onze Limburgse minister Timmerfrans? Ik vrees dat hij net als in de PGGM-zaak geen mening heeft. Of hij zal roepen: „Nee hoor, er gaan meer landen! Onze maatschappelijk partner Cuba komt bijvoorbeeld ook!”