huwelijkshotels

Trouwen in Japan is big business. Wie een beetje knap voor de dag wil komen, trouwt in een luxueus hotel. Alle hotels hebben dan ook vast trouwpersoneel in dienst dat alles regelt. Het Andaz hotel in Tokio, dat pas halverwege dit jaar zijn deuren opent, is al sinds een jaar bezig om alvast huwelijksfeesten te werven. Het Grand Hyatt in dezelfde stad heeft twintig man huwelijkspersoneel in vaste dienst. Vorig jaar vonden alleen in dat hotel al zeshonderd huwelijken plaats, met een gemiddelde prijs van 50.000 euro. Niet zo verwonderlijk dus wat er gebeurde toen ik in het Grand Hyatt logeerde: trouwpaar staat voor trouwzaal nummer 1 klaar om naar binnen te gaan. Deuren gaan open. Zaal draait zich om. Trouwpaar ziet honderden gezichten op zich gericht, maar herkent er geen een. In trouwzaal nummer 2 gebeurt hetzelfde. Even later kruisten de bruidsparen elkaar op de gang in gestrekte draf.