Grote brand verwoest eeuwenoud Tibetaans dorp

Een brandweerman loopt op het dak van een houten gebouw in het oude dorp Dukezong, dat door een brand bijna volledig werd verwoest.
Een brandweerman loopt op het dak van een houten gebouw in het oude dorp Dukezong, dat door een brand bijna volledig werd verwoest. Foto AP

Een enorme brand die tien uur woedde heeft vandaag het eeuwenoude bij toeristen populaire Tibetaanse dorp Dukezong in de as gelegd. Voor zover bekend zijn bij de brand in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China geen doden gevallen.

De brand zou zijn begonnen in een pension in een oude straat, meldt persbureau AP. De meeste huizen zijn van hout gemaakt en door het droge weer verspreidde het vuur zich snel. Bij het bestrijden van de brand zijn meer dan tweeduizend brandweermannen, soldaten, agenten, lokale ambtenaren en vrijwilligers ingezet. Het vuur is volgens de autoriteiten inmiddels onder controle, maar meer dan honderd huizen zijn vernietigd.

Het meer dan duizend jaar oude dorp staat bekend om zijn oude gebouwen, Tibetaanse cultuur en geplaveide straten. Het dorp was opgeknapt om meer toeristen te trekken en valt onder een regio die zich sinds 2001 Shangri-La noemt. Daarmee werd verwezen naar een mythisch land in de Himalaya dat door James Hilton in 1933 in een boek werd beschreven. De regio haalde door de naamswijziging nog meer toeristen binnen.

Bekijk hier beelden van de brand: