Gewonden na botsing betogers en oproerpolitie in Kiev

Oud-minister Lutensko raakte vannacht gewond bij een demonstratie in Kiev.
Oud-minister Lutensko raakte vannacht gewond bij een demonstratie in Kiev. Foto Reuters

Bij confrontaties tussen anti-regeringsdemonstranten en de oproerpolitie in de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vannacht een aantal mensen gewond geraakt. Dat meldt de BBC. Onder de gewonden is oud-minister van Binnenlandse Zaken Yuriy Lutsenko, één van de huidige oppositieleiders.

De onrust in Kiev begon gisteravond nadat drie politieke activisten van een extreemrechtse organisatie waren veroordeeld voor terrorisme. Na de uitspraak van de rechter blokkeerde een groep boze betogers bussen waarin politieagenten zaten. De situatie bij de rechtbank in Kiev escaleerde toen de demonstranten verf en stenen naar de busjes begonnen te gooien. De politie greep hard in, met een aantal gewonde betogers tot gevolg. Lutsenko raakte gewond aan zijn hoofd.

Grote rol nationalisten in pro-Europese protestbeweging

De drie activisten kregen gisteren celstraffen tot zes jaar omdat ze geprobeerd zouden hebben in 2011 een standbeeld van de voormalige Sovjet-leider Vladimir Lenin op te blazen. De activisten komen uit de extreemrechtse hoek. De ultra-nationalisten hebben de afgelopen maanden een actieve rol gespeeld bij de betogingen voor de Europese Unie, die zij zien als een noodzakelijke kracht tegen de toenemende invloed van Rusland.

In Oekraïne is grote politieke onrust sinds president Viktor Janoekovitsj op 21 november onverwachts afzag van het tekenen van een associatieverdrag met de EU, dat Oekraïne handelsvoordelen en meer politieke samenwerking met Europa had opgeleverd. Honderdduizenden mensen gingen in de weken die volgden de straat op om tegen Janoekovitsj en voor Europa te demonstreren. Janoekovitsj heeft de druk om af te treden tot nu toe weerstaan.