Even een stukje nostalgie: nog één keer ‘In de Rooie Haan’

Radiofans van een zekere leeftijd konden zich vanmiddag even overgeven aan nostalgische gevoelens. Omdat het programma ‘In de Rooie Haan’ veertig jaar geleden voor het eerst uitgezonden werd, was er vanmiddag voor één keer een live-uitzending vanuit de Rode Hoed in Amsterdam.

Vice-premier Lodewijk Asscher, presentator Felix Meurders en presentatrice Henny Stoel tijdens de 40-jarige jubileum uitzending van 'In de Rode Haan' vanuit De Rode Hoed in Amsterdam.
Vice-premier Lodewijk Asscher, presentator Felix Meurders en presentatrice Henny Stoel tijdens de 40-jarige jubileum uitzending van 'In de Rode Haan' vanuit De Rode Hoed in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Radiofans van een zekere leeftijd konden zich vanmiddag even overgeven aan nostalgische gevoelens. Omdat het programma ‘In de Rooie Haan’ veertig jaar geleden voor het eerst uitgezonden werd, was er vanmiddag voor één keer een live-uitzending vanuit de Rode Hoed in Amsterdam.

Het VARA-programma dat van 1974 tot 1988 bestond, had wekelijks meer dan een miljoen luisteraars en was met een mengeling van politiek en cabaret de voorloper van Kopspijkers. Veel politici bewaarden hun nieuws voor de show. Een vaste gast was VVD’er Wiegel, die nu ook weer aanschoof.

Voor de eenmalige uitzending vanmiddag was senator Jan Nagel net als toen weer even eindredacteur. Henny Stoel, Karin Bloemen, Paul Witteman en Felix Meurders, die het programma onder andere presenteerden, kropen weer achter de microfoon. Opiniepeiler Maurice de Hond die in het programma ooit zijn debuut maakte, was eveneens aanwezig. “Tot over veertig jaar”, zei hij bij zijn afkondiging. Stoel reageerde ad rem met: “Ik denk het niet.”

Andere gasten die aan tafel zaten vanmiddag waren Emile Roemer, Sybrand Buma (Witteman: “Mag ik in verband met de tijd Buma zeggen in plaats van Van Haersma-Buma want dat is zo lang?”) en Lodewijk Asscher.

Luister hier de uitzending terug (na het nieuwsbulletin en de reclame):

Toenmalig minister Vredeling, Jan Mulder en VVD-senator Van Riel zitten te wachten op hun beurt om te praten in het programma In de Rooie Haan in april 1974. Foto ANP / Ben Hansen