Een minnares? Et alors, zegt de politiek

Op de foto’s zie je een kleine gedrongen man die verschillende keren met een motorhelm over zijn hoofd een Parijs appartementengebouw betreedt. Een half uur eerder is daar een schichtig kijkende dame naar binnen gegaan. De man, schreef het Franse roddelblad Closer gisteren, is de president van de Franse republiek. De vrouw is de bekende actrice Julie Gayet.

Hoe weet Closer dit?

Het gerucht dat de 59-jarige François Hollande en de achttien jaar jongere actrice een affaire hebben, doet al sinds begin vorig jaar de ronde. Gayet steunde de verkiezingscampagne van de president en trad op in een campagnefilmpje. Volgens Closer zijn de korrelige foto’s, die rond de jaarwisseling zouden zijn genomen, het definitieve bewijs van de relatie. Het weekblad heeft in zijn genre een tamelijk betrouwbare reputatie: het onthulde vorig jaar bijvoorbeeld ook als eerste de zwangerschap van voormalig first lady Carla Bruni.

Is het waar?

Hollande, die sinds zijn breuk met politica Ségolène Royal formeel samenleeft met de journaliste Valérie Trierweiler, heeft in een verklaring aan persbureau AFP laten weten de „inbreuk op zijn privéleven (...) diep te betreuren” en een gang naar de rechter te overwegen. Voor de zekerheid beloofde Closer na een telefoontje van de advocaat van Gayet de berichten over „de geheime liefde van de president” van zijn website te halen: Frankrijk kent strenge privacywetgeving, waaraan ook roddelbladen gehouden zijn.

Opvallend is dat Hollande de feiten niet ontkent. En de Franse politieke klasse is het over weinig met elkaar eens, maar hierover bestaat geen onenigheid: het privéleven van de president is privé en dient dat te blijven.

Is de Franse pers altijd al zo geïnteresseerd in het presidentiële liefdesleven?

Die typisch Franse discretie staat steeds meer onder druk. Werden in het verleden affaires van rokkenjagende gezagsdragers als Valéry Giscard d’Estaing of Jacques Chirac nog met de mantel der liefde bedekt, de laatste jaren is de roddelpers steeds agressiever geworden. De scheiding van oud-president Nicolas Sarkozy in 2007 en zijn latere relatie met Carla Bruni waren publieke kwesties, terwijl vele jaren eerder de pers pas na de dood van oud-president Mitterrand de namen van diens maîtresse en buitenechtelijke dochter prijsgaf.

Is het zeker dat het hier om Hollande gaat?

Omdat de door Closer gefotografeerde man, die steeds wordt afgezet door een typisch Parijse driewielscooter, zijn helm (met klep naar beneden) ophoudt tot hij binnen is, valt niet te zeggen of dit daadwerkelijk François Hollande betreft. Vóór zijn presidentschap verplaatste Hollande zich doorgaans met zijn eigen scooter in het hectische Parijse verkeer. Als de informatie van Closer klopt, dan zou volgens critici de veiligheid van de president in het geding zijn.

Maar is hij het echt? Het blad wijst op het schoeisel onder helm en nette broek: lage zwartleren schoenen zoals ook de president draagt. En eigenlijk iedereen in de Franse politiek.

Overtuigender is het beeld van een ietwat kleurloze man die volgens het blad steeds een paar minuten voor de scooter arriveert en even de omgeving lijkt te verkennen. Deze man verscheen tijdens de verkiezingscampagne in 2012 ook enkele keren als bodyguard aan de zijde van Hollande. En op 31 december bezorgde hij om 8.03 uur ’s ochtends croissantjes bij het appartement. Naar verluidt.