Bedrijf is geen handelswaar

„Ga je als belegger voor een kort ritje of voor waardecreatie op de lange termijn? In het laatste geval zijn de kleinere beursgenoteerde bedrijven een prima alternatief – blijkt ook uit onderzoeken. In onzekere tijden mijden beleggers de kleinere bedrijven. De grotere zouden meer zekerheid en liquiditeit bieden. Maar een bedrijf is geen handelswaar. Bij een opgaande markt stijgen de kleintjes weer harder. De wereld verandert. Dat doet hij altijd, al ligt het tempo hoger dan voorheen. Producten met een grote markt worden opeens overbodig terwijl andere juist in raken. Het vergt ondernemerschap om daarop in te spelen. En juist dat vind je bij kleinere bedrijven. Zij worden minder gemangeld door procedures en politiek. Dit zien ook de grote jongens. Kleintjes worden dan ook vaker overgenomen dan grote bedrijven. Jammer voor de aandeelhouder die lang betrokken wil blijven, maar wel goed voor het rendement.”