... Bakkersland bakt broodjes met asbest

Onlangs meldde het Voorlichtingsbureau Brood – ja, dat bestaat echt – dat de broodconsumptie sinds vorig jaar fors daalt. Dit zou komen door dieetboeken die zeggen dat je dik wordt van brood en beter kunt overstappen op havermout.

Deze week kregen de broodmijders er een reden bij om hun boterham te laten staan: tv-programma Zembla onthulde dat in ovens van drie vestigingen van bakkerij Bakkersland de laatste twee jaar asbest is vrijgekomen. In minstens één geval leidde dit ertoe dat een partij brood uit de handel werd gehaald omdat er asbestresten op zaten. Bakkersland levert brood aan supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo.

Bakkersland stelde in een reactie dat consumenten geen gevaar lopen omdat het eten van asbest, in tegenstelling tot het inademen, níét gevaarlijk is. De longarts die in de uitzending werd ondervraagd dacht hier echter iets anders over, volgens hem is de onschuld van een bammetje asbest nog niet bewezen. Nog een bordje havermout, iemand?