‘Auto’s kijken niet altijd goed uit als ze afslaan’

‘Deze scooter heb ik sinds vrijdag. Mijn vorige, ook een witte Vespa, is gestolen. Ik moest van de verzekering dertig dagen wachten voordat ik een nieuwe mocht kopen, omdat hij door de politie nog teruggevonden kon worden. Toen de dertig dagen voorbij waren, heb ik meteen deze gehaald.

„Ik vind Vespa het mooiste merk scooter, dat Italiaanse model is nu ook de trend. En Vespa’s zijn kwalitatief heel goed, ik heb er nooit onderhoud aan gehad. En dat windscherm is handig met slecht weer. Nu heb ik een tweedehands, de vorige was nieuw. Maar hij rijdt heel lekker. En het was een betaalbaar model: 1.900 euro inclusief slot.

„Ik ben heel blij dat ik weer een scooter heb, want ik heb een hekel aan fietsen. Dan ga ik nog liever wandelen. Boodschappen doen, doe ik altijd lopend want dat kan heel dichtbij. Voor de rest gebruik ik altijd mijn scooter: naar vriendinnen gaan, naar mijn werk en uitgaan. En ik neem vaak vriendinnen achterop. Dat vind ik wel gezellig. Nu geef ik bijvoorbeeld even mijn zus Fabienne (24) een lift naar haar werk.

„Onze ouders vinden het niks, die scooter. Vooral zonder helm. ‘Het is levensgevaarlijk’, zeggen ze elke keer. Het verkeer in Amsterdam is heel druk. Vaak gaat het net goed. Als mijn zus achterop zit, gilt ze wel eens in mijn oor als ze het eng vindt worden. Meestal is dat niet mijn schuld. Auto’s kijken niet altijd goed uit als ze afslaan en ik rechtdoor rijd.

„Maar ik voel me wel veilig op het fietspad, ik zou echt niet tussen de auto’s willen rijden. Die gaan echt veel te hard. Mijn scooter kan 50 kilometer per uur, maar zo hard ga ik niet hoor. Ik rij ook meestal 35 kilometer per uur. Zachter wil ik niet, dan halen de fietsers je in. Dat wil je niet. Dat is gênant.”