Ambassadeur Israël in Nederland: timing boycotacties beroerd

Premier Mark Rutte in gesprek met zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu tijdens het bezoek van Rutte aan Israël vorige maand.
Premier Mark Rutte in gesprek met zijn Israelische collega Benjamin Netanyahu tijdens het bezoek van Rutte aan Israël vorige maand. Foto ANP / Freek van den Bergh

Nederlandse bedrijven die hun economische activiteiten in Israël staken omdat zij niet geassocieerd willen worden met de Joodse nederzettingen, frustreren het vredesproces. Dat zegt Haim Divon, de Israëlische ambassadeur in Nederland, vandaag in NRC Handelsblad.

Divon wijst op de inspanningen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zijn best doet het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken:

“Israëlische leiders moeten pijnlijke beslissingen nemen. Juist in zo’n kwetsbare periode keert Europa zich tegen Israël – of zo wordt het althans ervaren. Voor premier Netanyahu is dat geen prikkel door te gaan op de ingeslagen weg.”

De ambassadeur sluit niet uit dat de maatregelen van drinkwaterbedrijf Vitens en pensioenbeheerder PGGM navolging vinden. “En dat heeft schadelijke consequenties”, zegt Divon, die van “een beroerde timing” spreekt.

Nederlandse ambassadeuer op het matje geroepen

Gisteren riep Israël voor de tweede keer in korte tijd de Nederlandse ambassadeur in Jeruzalem, Caspar Veldkamp, op het matje. Israël wil dat de Nederlandse regering een “ondubbelzinnig standpunt” inneemt tegen de actie van PGGM. “Israëliërs reageren gevoelig als ze denken dat ze worden gediscrimineerd of weggezet”, zegt Divon.

Divon weerspreekt dat Israël het vredesproces in gevaar brengt door juist nu de bouw van 1.400 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem aan te kondigen:

“Het gaat om bestaande nederzettingen waarvan de populatie groeit. Uit wat tot nu toe uit de vredesbesprekingen naar buiten komt, blijkt dat de nederzettingen geen heet hangijzer vormen. Niet in het minst.”