‘Als het leeg is, ga ik vol gas’

‘Agressie op het fietspad heb ik weleens meegemaakt, ja. Drie jaar geleden, voordat ik zelf mijn scooterrijbewijs had, werd ik aangereden door man op een scooter terwijl ik op het fietspad liep. Ik vond het eerst niet zo erg, maar hij werd meteen boos op mij. Na een woordenwisseling kreeg ik een klap.

„Sommige scooterrijders gaan asociaal hard over de fietspaden, dat herken ik wel. Veel mensen voeren hun scooter ook op. Maar het is een klein groepje dat het verpest voor de rest. Als we nu verplicht worden een helm te dragen, wordt de scooter veel minder populair, denk ik. Ik zou het niet heel erg vinden, maar wel jammer.

„Ik heb vaak genoeg ruzie gehad in het verkeer. Vooral met fietsers die opeens uit een zijstraat komen, terwijl ze me voorrang moesten geven. Meestal stop ik vlak voor hun neus. Om te laten zien wat er had kunnen gebeuren. Soms zijn ze dan boos, of pissig.

„Als het heel druk is op de weg, met veel fietsers en voetgangers, rij ik zachter. Als het leeg is, ga ik vol gas. Bij die zes of zeven boetes die ik heb gekregen, was het ook vaak rustig op de weg.

„Veel vrienden van me hebben een scooter. Sommigen sleutelen er hele dagen aan. Die van mij is niet echt een onderdeel van mijn persoonlijkheid of levensstijl. Hij is gewoon handig. En leuk: je voelt de vrijheid op de weg.”