‘Afgetreden president CAR wil asiel in Benin’

De afgetreden president Michel Djotodia tijdens een internationale conferentie vorig jaar in Kenia. Naar verluid zou hij nu asiel willen aanvragen in Benin.
De afgetreden president Michel Djotodia tijdens een internationale conferentie vorig jaar in Kenia. Naar verluid zou hij nu asiel willen aanvragen in Benin. EPA / Dai Kurokawa

De afgetreden interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Michel Djotodia, wil asiel aanvragen in Benin. Dat hebben bronnen in zowel de CAR als Benin gezegd, schrijft persbureau AP. Djotodia zou later vandaag aankomen in Benin.

Gisteren maakte Djotodia het aftreden van hem en zijn premier bekend. De internationale roep om Djotodia’s vertrek werd de afgelopen tijd steeds luider. Djotodia greep vorig jaar met hulp van islamitische strijders de macht in de CAR, een land met een overwegend christelijke bevolking.

Onder Djotodia is het land bijna in anarchie vervallen. Critici verwijten hem dat hij de rebellen die hem aan de macht hielpen niet in de hand heeft. Door geweld tussen christenen en moslims kwamen in december meer dan duizend mensen om het leven en zijn bijna een miljoen mensen hun woonplaatsen ontvlucht.