Affaire van de Franse president is privézaak

De Franse president Hollande zegt diep te betreuren dat een roddelblad schrijft dat hij een relatie heeft met een actrice.

Foto EPA

Op de foto’s een kleine gedrongen man die verschillende keren met een motorhelm over zijn hoofd een Parijs’ appartementengebouw betreedt, waar juist een half uur eerder een schichtig kijkende vrouw naar binnen is gegaan. De man, schrijft het Franse roddelblad Closer, is de president van de Franse republiek, de vrouw de bekende actrice Julie Gayet.

Het gerucht dat de 59-jarige François Hollande en de achttien jaar jongere actrice een affaire hebben, doet al sinds begin vorig jaar de ronde. Gayet steunde de verkiezingscampagne van de president en trad op in een campagnefilmpje. Volgens Closer zijn de korrelige foto’s, die rond de jaarwisseling zouden zijn genomen, het definitieve bewijs van de relatie.

Hollande, die sinds zijn breuk met politica Ségolène Royal formeel samenleeft met de journaliste Valérie Trierweiler, heeft in een verklaring laten weten de „inbreuk op zijn privéleven [...] diep te betreuren” en een gang naar de rechter te overwegen. Frankrijk kent strenge privacywetgeving, waaraan ook roddelbladen gehouden zijn. Op verzoek van Gayets advocaat beloofde Closer de berichten over „de geheime liefde van de president” van zijn website te verwijderen.

Hollande ontkent de gebrachte feiten in zijn verklaring niet. En bij wijze van hoge uitzondering is de Franse politieke klasse unaniem in haar steun aan hem: het privéleven van de president is privé en dient dat te blijven.

Die typisch Franse discretie staat echter steeds meer onder druk. Werden in het verleden affaires van rokkenjagende gezagsdragers als Valéry Giscard d’Estaing of Jacques Chirac nog met de mantel der liefde bedekt, de laatste jaren is de roddelpers steeds agressiever geworden. De scheiding van oud-president Nicolas Sarkozy in 2007 en zijn latere relatie met Carla Bruni waren publieke kwesties, terwijl vele jaren eerder de pers pas na de dood van oud-president Mitterrand de namen van diens maîtresse en buitenechtelijke dochter prijsgaf.

Closer heeft in zijn genre een tamelijk betrouwbare reputatie: het onthulde ook de zwangerschap van voormalig first lady Carla Bruni en publiceerde de eerste foto’s van Hollande met Trierweiler.

Maar omdat de gefotografeerde man, die steeds wordt afgezet door een typisch Parijse driewielscooter, zijn helm (met klep naar beneden) ophoudt tot hij binnen is, valt niet te zeggen of dit echt Hollande is. Vóór zijn presidentschap verplaatste hij zich vaak op zijn eigen scooter in het Parijse verkeer. Als de informatie van Closer klopt, is volgens critici de veiligheid van de president in het geding.

Maar is hij het echt? Het blad wijst op de schoenen en nette broek van de man onder de helm: lage zwartleren schoenen zoals de president ook draagt – en eigenlijk iedereen in de Franse politiek. Overtuigender is het beeld van een ietwat kleurloze man die volgens het blad steeds een paar minuten voor de scooter arriveert en even de omgeving lijkt te verkennen. Deze man verscheen tijdens de verkiezingscampagne in 2012 ook enkele keren als bodyguard aan de zijde van Hollande.