Zíj zijn wel in Abu Dhabi

Gisteren werd bekend dat een Joodse organisatie een klacht indient tegen Vitesse // De voetbalclub ging op trainingskamp naar Abu Dhabi terwijl het emiraat een Israëlische speler weigerde // Clubs kunnen de oliestaatjes moeilijk weerstaan, omdat ze er flink verdienen

De kritiek op Vitesse deze week was dezelfde als die Swansea City kreeg toen de Premier League-club uit Wales vorig jaar februari op trainingskamp ging naar Dubai. De Israëlische speler Itay Shechter kon niet mee naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en mocht in plaats daarvan een week trainen bij zijn oude club Hapoel Tel Aviv. „Schande”, sprak een woordvoerder van Kick It Out, de Britse organisatie tegen racisme in de sport.

Ook de reactie van Swansea was vergelijkbaar met die van Vitesse. Het was te laat om op zoek te gaan naar iets anders, er waren verplichtingen met clubs over oefenwedstrijden. „We hebben nog overwogen om niet te gaan”, zei coach Michael Laudrup. Maar Swansea ging toch.

Vitesse, kortom, is niet de eerste voetbalclub die zich brandt aan de diplomatieke betrekkingen tussen de VAE en Israël. Het pr-drama rond het thuisblijven van de Israëlische Vitesse-speler Dan Mori is inmiddels compleet.

Na de felle kritiek van verschillende politici kan Vitesse ook een klacht van Federatief Joods Nederland tegemoet zien, zo werd gisteren bekend. FJN-voorzitter Herman Loonstein vindt dat de club zijn werknemer „discrimineert op grond van nationaliteit en geloof” door zonder Mori naar Abu Dhabi te gaan. Het College voor de Rechten van de Mens beraadt zich of het de zaak in behandeling neemt.

De VAE erkennen Israël niet, met als gevolg dat Mori dinsdagavond met Jong Vitesse tegen Sparta Nijkerk speelde, en niet in Abu Dhabi tegen VfL Wolfsburg. De reservespeler van Vitesse kan zich een week lang niet laten zien aan hoofdtrainer Peter Bosz en moet – buiten zijn schuld om – twee oefenwedstrijden met het eerste in Abu Dhabi aan zich voorbij laten gaan.

Had Vitesse het trainingskamp kunnen afzeggen? Uiteraard. Sportrechtadvocaat Harro Knijff kan zich „onder de omstandigheid van dit geval” niet voorstellen dat (oefen)tegenstanders Wolfsburg en HSV  actie tegen Vitesse zouden hebben ondernomen.

Knijff: „Het lijkt me sterk dat zij Vitesse voor de tuchtcommissie van de FIFA zouden hebben gesleept voor het niet op komen dagen.”

Financieel zou een afzegging wel consequenties kunnen hebben gehad. Of en hoeveel de club aan de trip verdient, is niet bekend. Vitesse weigert elk commentaar. Vanuit Abu Dhabi zegt clubwoordvoerder Ester Bal na terugkomst toelichting te zullen geven, maar tot dan is er „radiostilte” over de kwestie. Betrokken organisaties in Abu Dhabi reageren niet op vragen.

Trainingskampen kunnen voor internationale topclubs een lucratieve aangelegenheid zijn. Maar Nederlandse clubs, als ze er al aan verdienen, doen het met stukken minder. Vorig jaar trok Ajax naar Brazilië, deze week is de selectie in het Turkse Belek. Een trainingskamp in een voor sponsor Aegon aantrekkelijk land is „goed voor enkele tonnen”, zegt een woordvoerder.

De lokroep van oliestaatjes is moeilijk te weerstaan. In 2008 deed Ajax mee aan een toernooi in Dubai (eveneens in de VAE), waar de club vierde en laatste werd en alsnog ruim twee ton verdiende. Voor de winnaar lag 1 miljoen euro klaar. Kleinere Nederlandse clubs moeten het met minder doen. „Dan wordt alles voor je betaald en hou je er misschien twee ton aan over”, zegt een bestuurder van een Nederlandse subtopper over een aanbieding. „Vitesse zal ook in die orde van grootte verdienen aan deze trip.” De bestuurder wil anoniem blijven.

Een Feyenoord-woordvoerder zegt dat zij een aanbieding uit Dubai bekeken hebben, „maar het werd niet concreet”. Voor het derde jaar op rij is dus gekozen voor het Spaanse Marbella. „Waar we nu zitten is ideaal, maar het kost ons wel iets. De tijd dat je op dit soort locaties aan trainingskampen verdient, is voorbij. Geld zou een reden kunnen zijn om te switchen naar Dubai.”

Het is uitgesloten dat Dubai en Abu Dhabi na het Vitesse-avontuur in de ban gaan als bestemming voor clubs. Op hypothetische vragen – wat zou u doen in zo’n geval? – gaan woordvoerders van andere eredivisieclubs niet in.

Dat Vitesse zich pijnlijk verkeken heeft op de aanvraag van het visum voor Mori, lijkt allen evident. Zoals de bestuurder van de subtopper zegt: „Sommige dingen gebeuren bij ons gewoon niet.”

    • Bart Hinke