Zeewier voor de schuimkraag

Brouwerijen beproeven nieuwe ingrediënten. Koriander, noten, drop – of zeemeermin.

Volgens het Reinheitsgebot, in 1516 opgesteld in Beieren, mag bier alleen graan, water en hop bevatten. In Duitsland wordt die vijf eeuwen oude warenwet nog vrij strikt nagevolgd. Duitse brouwers hebben afgelopen maand de regering zelfs gevraagd de wet voor te dragen bij Unesco als cultureel erfgoed.

In de rest van de wereld wordt intussen volop geëxperimenteerd met andere ingrediënten. Bier met koriander, noten, zoethout, chocola, drop, dennenscheuten, koffie, perzik, sinaasappel, chilipeper of zelfs spek is allang niet meer exotisch. Veel kleine brouwerijen laten hun bieren rijpen op wijn-, whisky-, calvados- of sherryvaten. Afgelopen jaar was bier gerijpt op balsamico-azijnvaten een kleine trend: zo zuur dat je wangen er bij iedere slok van samentrekken.

De Schotse brouwerij William Bros. brengt al jaren een bier op de markt, Kelpie, dat gebrouwen is met vers zeewier (kelp) dat langs de Schotse westkust groeit. Het recept is gebaseerd op de oude Schotse ales, die al in de negentiende eeuw gebrouwen werden met graan dat groeide op velden die met zeewier bemest waren. Bijkomend voordeel van van zeewier in bier: de schuimkraag houdt langer en het bier wordt er helderder van. En nee, Kelpie is niet groen, maar een donkerbruin bier van 4,4 procent. Maar het heeft wel de licht ziltige smaak van de zee.

Sinds kort is ook een Nederlandse brouwer met vers zeewier aan de slag. Microbrouwerij Oersoep uit Nijmegen heeft afgelopen najaar tweehonderd flessen Donker en diep Zeebier op de markt gebracht, een pikzwarte Russian imperial stout van 11 procent alcohol. Het bier is gerijpt op een oud whiskyvat en smaakt volgens Oersoep „lekker bij oude brokkelkaas en gerookte makreel”.

Het Schotse Brewdog ging in 2011 nog een stap verder, door als eerste brouwer ter wereld een bier te maken op ‘de bodem van de oceaan’. Hun zeebier Sunk Punk is vergist op tien meter diepte in de Noordzee en zit vol geheime ingrediënten als „zeezout, rum en zeemeerminnen”. Dat is pas echt bier met de smaak van de zee.

    • Sandra Smallenburg