Triest? 7 tips voor troost

Lezen // in de Maand van de Spiritualiteit Troost Arie Boomsma Stichting CPNB, 60 blz.€ 2,50

Berusten open deuren op waarheid? En kan waarheid spiritueel zijn? Als dat zo is, dan is Troost van Arie Boomsma zeer spiritueel. Gelukkig maar, want vanaf vandaag is Troost het essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Januari is niet gekozen omdat die maand iets spiritueels heeft – ik ken mensen die in januari jarig zijn en uiterst lomp en weinig spiritueel door het leven gaan –, maar omdat het vaak een beetje een slappe boekenmaand is. De cadeaumaand is net achter de rug en de Boekenweek moet nog komen. Armoe troef dus, en daarom is er ruimte voor spiritualiteit. Op naar nieuwe, spirituele deuren – of voor de lezer die al vermoeid is na dit gebabbel over januari: verder met oude open deuren. Arie Boomsma gaat in zijn spiritualiteitsessay op zoek naar de betekenis van troost. Hij geeft zeven tips:

1. Huil uit bij je moeder wanneer je als kleuter je hoofd stoot.

2. Ga voor de catharsis, want ‘catharsis komt het beste tot zijn recht b ij het grote verdriet.’ Gedichten van bijvoorbeeld Hanny Michaëlis kunnen uitkomst bieden, omdat daarin ‘steeds de pijn van een onbeantwoorde liefde doorklonk: het wachten en hopen, het verlangen en de teleurstellingen’.

3. Praat en stel vragen wanneer een vriend problemen heeft, dat is beter dan pasklare oplossingen bieden. Bied je oplossingen, dan is dat ‘jouw manier van troosten’, maar werken doet het niet.

4. Luister naar L’Orfeo van Monteverdi wanneer je liefdesverdriet hebt, en bedenk dan dat Orpheus het heus ook niet makkelijk had: ‘Ik vond troost in het feit dat Orpheus er alles aan had gedaan om zijn geliefde te behouden, maar dat het niet voldoende bleek. Hij verloor haar alsnog.’

5. Ga voor de afleiding, en dus niet voor de troost, naar het van Gogh Museum. Laat de aardappeleters links liggen, die zijn te deprimerend, maar zoek de zonnebloemen op.

6. Zoek de natuur op en denk dan wanneer je bij de Grand Canyon staat hoe ‘nietig’ je eigenlijk bent. De nietigheid helpt je ‘om je eigen zorgen te relativeren: als ik maar zó klein ben, is mijn verdriet nóg kleiner’.

7. Sla de Bijbel open, vind troost in het geloof en in Prediker, waarin ‘alles is ijdelheid’ staat. (Pardon, Boomsma haalt andere regels aan, maar vanwege de lengte kan ik die hier helaas niet citeren).

    • Toef Jaeger