‘Sponsor Vitesse eist publieke excuses in zaak-Mori’

Vitessespeler Mori traint als enige mee met Jong Vitesse in Nederland. Mori is van Israëlische komaf en mocht om die reden niet mee naar een trainingskamp in de Verenigde Emiraten. Foto ANP / Michael Kooren

Zorgverzekeraar Menzis, een van de hoofdsponsors van Vitesse, eist publieke excuses van de Arnhemse club voor het besluit om de Israëlische voetballer Dan Mori niet mee te nemen naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten. Menzis is teleurgesteld dat Mori thuis moest blijven terwijl de rest wel het vliegtuig in stapte. Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van een brief van Menzis aan Vitesse.

Voorzitter van de raad van bestuur Roger van Boxtel wil behalve excuses ook schriftelijk uitleg van Vitesse, zo zegt hij in de krant:

“Zij moeten maar uitleggen wat er is gebeurd en dat het anders had gemoeten. Ik had graag gezien dat ze een statement hadden gemaakt. Zo van: als één van ons niet welkom is, komen wij allemaal niet.

Van Boxtel en De Wit zouden elkaar al hebben gesproken over de kwestie, maar Menzis is nog niet tevreden. Van Boxtel heeft van De Wit “zijn versie van het verhaal” gehoord, maar wil toch weten waarom de voetbalclub “buigt voor de eisen van een ander”.

In de brief van Menzis aan Vitesse-directeur Joost de Wit staat dat de verzekeraar betaald voetbal sponsort omdat het “mensen in beweging brengt en mensen in de samenleving bij elkaar brengt, ongeacht ras, geloof, geaardheid en huidskleur”. “Voetbal draait om teamgeest, samen winnen en verliezen,” aldus de ‘maatschappelijk partner’ van Vitesse. Het bedrag dat Menzis als sponsor aan Vitesse betaalt, wilde Van Boxtel niet noemen.

Veel kritiek op Vitesse

Afgelopen week werd duidelijk dat Mori niet mee mocht op trainingskamp met Vitesse omdat de Verenigde Arabische Emiraten het land Israël niet erkent. Dat kwam de club op veel kritiek te staan. Meerdere politici en joodse organisaties spraken over een slecht signaal dat werd afgegeven.

Vitesse heeft laten weten gedurende het trainingskamp niet meer te reageren op de kwestie.

    • Anouk van Kampen