Rutte: de relatie met Israël is uitstekend

Foto ANP / Jerry Lampen

De relatie van Nederland met Israël is “uitstekend”, aldus Rutte vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie. Volgens Rutte is er geen probleem.

Wij hebben een belangrijk verschil van mening met Israël, aldus Rutte.

“Wij zijn tegen de nederzettingenpolitiek. Die houdt een oplossing van het vredesproces tegen.”

Rutte weerspreekt dat er sprake is van een koerswijziging van het kabinet of van een boycot. “We voeren dit beleid al jaren.”

Israël roept ambassadeur op matje

Eerder vandaag werd de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv opnieuw ontboden door de Israëlische regering. Israël eist van het kabinet dat het stelling neemt tegen het terugdraaien van investeringen in het land. Pensioenbeheerder PGGM trok deze week zijn beleggingen in vijf grote Israëlische banken terug, omdat de banken nederzettingen in bezet Palestijns gebied financierden. Israël noemt deze stap schadelijk voor de bilaterale betrekkingen tussen de landen.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken herhaalde vorige maand nog eens: het kabinet ontmoedigt Nederlandse bedrijven om investeringen te doen of andere activiteiten te ontplooien in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Ontmoedigen, niet verbieden.

Vorig jaar trokken het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning DHV en het drinkwaterbedrijf Vitens zich terug uit Israëlische projecten in bezet gebied. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij zei eerder deze week: “Het sfeertje dat nu ontstaat is steeds meer dat van een boycot.”

    • Marije Willems