President Centraal-Afrikaanse Republiek treedt af

Michel Djotodia op archiefbeeld.
Michel Djotodia op archiefbeeld. Foto AP / Jerome Delay

De door een staatsgreep in maart aan de macht gekomen interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Michel Djotodia, treedt af. Dat heeft secretaris-generaal Ahmat Allami van het regionale blok van Centraal-Afrikaanse landen vandaag in Tsjaad bekendgemaakt, meldt persbureau AP.

Ook premier Nicolas Tiangaye vertrekt.

Het vertrek van Djotodia komt volgens NRC-Afrikaredacteur Wim Brummelman niet als een verrassing:

Van tevoren stond eigenlijk al vast dat de rol van Djotodia was uitgespeeld. Hem wordt verweten dat hij de recente slachtpartijen tussen christenen en moslims, met name in de hoofdstad Bangui, niet heeft kunnen voorkomen, en dat hij geen efficiënt bestuur voor het land op poten heeft gezet.

Onder Djotodia is het land bijna in anarchie vervallen. Critici verwijten hem dat hij de Sélékarebellen die hem aan de macht hielpen niet in de hand heeft. Politieke bronnen in de hoofdstad Bangui meldden gisteren al aan persbureau Reuters dat het geduld bij regionale leiders op is.

Door geweld tussen christenen en moslims kwamen in december meer dan duizend mensen om het leven en zijn bijna een miljoen mensen hun woonplaatsen ontvlucht.

Ban stelt commissie in

Djotodia was gisteren op een regionale top in N’Djamena, waar hij sprak met de presidenten van Tsjaad, Congo en Gabon. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon stuurde de deelnemers aan het overleg een boodschap waarin hij schreef dat ‘verdere beroering langs religieuze lijnen op lange termijn een gevaar vormt voor het land’.

Ban kondigde ook de oprichting aan van een commissie om wandaden en mensenrechtenschendingen te documenteren.

“Samen moeten wij een krachtige boodschap uitdragen dat degenen die gruweldaden begaan ter verantwoording zullen worden geroepen.”

Geen alternatief leiderschap voorhanden

Het is volgens Brummelman echter maar de vraag of het vertrek van Djotodia veel positief effect zal hebben. Hij stelt:

Er is op dit moment geen alternatief leiderschap voorhanden. Om uit de impasse te komen hadden de Centraal-Afrikaanse regeringsleiders alle 135 leden van het overgangsparlement van de CAR naar N’Djamena laten overvliegen om mee te denken. Maar na afloop werd slechts meegedeeld dat het overgangsparlement nu 15 dagen de tijd heeft om een nieuwe regeringsleider te benoemen.

Op straat in hoofdstad Bangui werd echter gejuicht toen het aftreden van Djotodia bekend werd. Djotodia zelf is intussen ongelukkig met de gang van zaken. Hoe zou ik de myriade aan problemen in de CAR in slechts acht maanden hebben kunnen oplossen, verzuchtte hij volgens Brummelman.

“Ik ben God niet, hoop ik. Je kunt een engel vanuit de hemen laten afdalen om dit land te besturen, en dan nog zullen er problemen zijn.”

    • Marije Willems