Paspoort fors duurder, maar langer geldig

Foto ANP / Robert Vos

Het Nederlandse paspoort wordt duurder. Vanaf 9 maart is iedereen ouder dan 18 jaar voor het document 66,96 euro voor kwijt. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vandaag bekend. Nu betalen Nederlanders die in Nederland wonennog maximaal 50,35 euro.

Volwassenen gaan ook meer betalen voor een identiteitskaart: 52,95 euro in plaats van 41,90 euro. De prijs van een identiteitskaart voor jongeren tot en met 13 jaar daalt juist van 31,85 euro naar 28,36 euro. Die prijs geldt dan voor alle minderjarigen.

Eerder werd al bekend dat het nieuwe paspoort straks niet langer vijf maar tien jaar geldig is. Ook worden er twee in plaats van vier vingerafdrukken in opgenomen. Op identiteitskaarten komen in de toekomst helemaal geen vingerafdrukken meer voor.

(Novum)