On demand videodienst Ximon stopt per 29 januari

De Nederlandse video on demand-dienst Ximon stopt per 29 januari, zo staat op de website van de dienst, die in april 2011 gelanceerd werd. De videodienst biedt met name oude Nederlandse films en series en internationale arthousefilms aan.

Ximon was al langer verliesgevend, en kan het hoofd niet meer boven water houden omdat de groei van de markt voor video on demand niet zo snel is gegaan als het bedrijf had gehoopt. Ximon heeft de afgelopen periode naar investeerders gezocht, maar er werd geen extra financiering gevonden. Esther Frijns, manager marketingcommunicatie bij Ximon op de website:

“Het is een grote tegenvaller voor onszelf en met name ook voor onze trouwe abonnees en consumenten (ruim 143.000 accounts) die met ons de liefde voor kwaliteitsfilms- en series delen en waarderen. Gelukkig hebben onze klanten nog tot het einde van de deze maand om hun kijktegoed op te maken.”

Ximon is momenteel in gesprek met andere on demand-diensten die het digitale aanbod van het bedrijf over zouden kunnen nemen, zo zegt Frijns tegenover nu.nl. Welke aanbieders geïnteresseerd zijn is nog niet bekend.

Steeds meer Nederlanders kiezen voor on demand

Het aantal Nederlandse huishoudens dat betaalt om regelmatig films en series op afroep te zien is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Eind 2012 maakten 1,5 miljoen huishoudend gebruik van video-on-demanddiensten; in november vorig jaar was dat gestegen naar 2,7 miljoen.

Dat bleek eind vorig jaar uit cijfers van de grootste aanbieders. Tweederde van de huishoudens kijkt via kabel- en internetproviders; eenderde gebruikt diensten als Videoland, Ximon, RTL XL en Kijk.nl. Nederlandse films zijn het populairst.