Nu is zij het gezicht van toenemend geweld

Schoonheidskoningin Mónica Spear werd deze week vermoord // De president zit in de problemen // De moordcijfers zijn veel te hoog, dat komt door de verwaarlozing van het politieapparaat

Met haar sprankelende lach en lange donkere haren was schoonheidskoningin en soapactrice Mónica Spear (29) een levende reclame voor de schoonheid van Venezolaanse vrouwen. Nu is ze het gezicht geworden van het torenhoge moordcijfer van het land. Dinsdag werd ze doodgeschoten bij een roofoverval die in Venezuela heeft geleid tot een ongekend sterke roep om het toenemende geweld te keren.

President Nicolás Maduro organiseerde in alle haast een bijeenkomst met burgemeesters en gouverneurs om te overleggen over een aanpak van de vele berovingen en moorden. Hij schudde zelfs de hand van zijn aartsrivaal, oppositieleider Henrique Capriles, die hem vorig jaar bijna versloeg in de presidentsverkiezingen – juist met een campagne die zich richtte op het geweld.

Maduro omschreef Spear als een „zeer spirituele jonge vrouw” en roemde haar inzet voor goede doelen. Na haar kroning tot Miss Venezuela in 2004 groeide ze uit tot een van de bekendste actrices van Venezuela, waar soaps razend populair zijn.

Honderden acteurs, schrijvers en huilende fans demonstreerden gisteren in Caracas. „Hoeveel moorden komen er nog in mijn land?”, twitterde een Venezolaanse Miss Universe. De hashtag #NoMasViolenciaVenezuela (Stop het geweld in Venezuela) was trending.

President Maduro beloofde gisteren met „ijzeren vuist” op te gaan treden tegen „iedereen die wil doorgaan met het afslachten van onze mensen”. Hij zei dat de strijd tegen het geweld beter wordt gecoördineerd.

Venezuela staat in de top-5 van gevaarlijkste landen ter wereld. Sinds 1999, toen president Nicolás Maduro’s voorganger Hugo Chávez aan de macht kwam, is het moordcijfer bijna verviervoudigd. Volgens het Venezolaanse Observatorium voor Geweld, dat is een onafhankelijke onderzoeksgroep, worden er jaarlijks 79 moorden gepleegd per 100.000 inwoners.

Analisten wijten het escalerende geweld vooral aan de verwaarlozing van het politieapparaat onder de socialistische regering van Hugo Chávez. Zijn erfgenaam Maduro neemt het moordcijfer serieuzer, maar critici vragen zich af of zijn vorig jaar afgekondigde plan ‘Patria Segura’ (Veilig Vaderland) resultaat gaat hebben. Maduro houdt nog altijd vast aan de overtuiging uit de tijd van Chávez dat geweld vooral voortkomt uit gebroken gezinnen – kortom, iets waar regeringsbeleid weinig tot geen invloed op heeft.

De moord op Spear volgde op een bekende overvaltechniek. ’s Avonds laat reed ze met haar ex-man Thomas Berry, een in Venezuela woonachtige Brit, over een verlaten, slecht verlichte provincieweg toen hun auto twee lekke banden kreeg. Scherpe voorwerpen waren op het asfalt gelegd. Gewapende mannen kwamen tevoorschijn en schoten Spear en haar ex dood.

Op de achterbank van de auto ontdekte de politie de enige overlevende. Dat bleek de vijfjarige dochter van Spears en haar vroegere liefde te zijn. Ze waren net op vakantie geweest. Het meisje had een kogelwond aan haar been en is na een kort verblijf in het ziekenhuis naar familie gebracht.

„Verdriet, woede, verontwaardiging, onmacht, schaamte en pijn, pijn, pijn”, schreef de Venezolaanse presentatrice Camila Canabal op Twitter. „Mónica en Thomas zijn het gezicht van de duizenden ouders wier kinderen alleen achterblijven vanwege het geweld in Venezuela.”

    • Ykje Vriezinga